Poštujem odluku Povjerenstva. Kao odgovorni građanin poštujem institucije, one rade svoj posao. Ne zlorabim ih, kao što se jučer insinuiralo u slučaju s lažnim SMS-ovima, a ni sada. Bilo bi dobro da svi polako nauče da institucije imaju svoje zakonske ovlasti i načine djelovanja. Ja to poštujem - poručio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković nakon što je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa protiv njega i ondašnjeg potpredsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova pokrenulo postupak.

- Proučit ćemo, odgovorit ćemo. Povjerenstvu ću se o svemu očitovati temeljem procedure. Znam sigurno da nije riječ o „unutarstranačkom sukobu“ i sigurno nije „ne-nepristranost“ institucija.

Zamislite da smo dopustili propast Agrokora!?!

S obzirom da se u tom predmetu radi o njegovom postupanju (ali i prilikom izrade Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, poznatijem kao "lex Agrokor", novinari su predsjednika Plenkovića pitali je li se moglo bolje i transparentnije sve učiniti.

- U idealnim uvjetima, da smo radili negdje u potpunom miru i bez ikakve žurbe u Alpama, možda bismo mogli malo bolje. Ali, ono što je bitno, postupili smo odgovorno, sukladno ustavnim ovlastima Vlade RH, što je potvrdio Ustavni sud. Donošenjem tog zakona skrenuli smo tsunami - on je promašio metu. Isplaćeni su OPG-ovi, mali i srednji dobavljači, dali smo vremena da se svi postave na noge, očuvali smo tisuće radnih mjesta… Bilo bi neetično da smo rekli OK, privatna kompanija - privatni rizik, neka propadne i ona, pa i svi skupa s njom. To bi bio potez ispod razine i političke i etičke odgovornosti hrvatske Vlade, mene kao predsjednika, tadašnje potpredsjednice Martine Dalić i svih nas zajedno, posebno većine koja je zakon izglasala.

Istražiti apsolutno sve u aferi!

Novinari su ga u pogledu afere "SMS" pitali je li došlo do ugroze nacionalne sigurnosti s obzirom da u javnost cure ovakve informacije.

- Kao što sam već više puta ponovio, nadležna tijela - koja djeluju neovisno od politike - trebaju istražiti apsolutno sve u toj aferi. Više od toga ne mogu komentirati. Naravno, nije dobro kada iz sigurnosnog sustava cure informacije prema nekima koji s tim sustavom nemaju nikakve veze i onda ih prosljeđuju onima koji su pod mjerama. Nadležna tijela svakako i to trebaju istražiti, to sigurno neće raditi predsjednik Vlade. Inicijative za sjednicom VNS-a zasad nije bilo.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/pustimo-da-neovisne-institucije-utvrde-cinjenice-i-potom-sankcioniraju-sve-krivce

Predsjednica vrlo kvalitetno zastupala Hrvatsku

S predsjednicom Kolindom Grabar-Kitrović razgovarat će nakon što se vrati iz SAD-a, gdje je sudjelovala u radu Opće skupštine UN-a.

- Predsjednica je u New Yorku vrlo kvalitetno zastupala Hrvatsku predstavivši naše stavove o nizu globalnih tema i  izazova s kojima se svijet susreće.

Brkić? Nema nikakve drame

Predsjednik Plenković nije želio iznijeti detalje jednosatnog razgovora sa svojim zamjenikom u HDZ-u Milijanom Brkićem.

- Nema nikakve drame. Bio je otvoren razgovor i to je sve što ću o tome kazati.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/nadlezne-institucije-u-aferi-s-laznim-sms-ovima-djeluju-potpuno-neovisno-od