(VIDEO) 28-ogodišnji doktorand prava Karlo Ressler, savjetnik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i potpredsjednik Mladeži Europske pučke stranke (EPP Youth), voditelj je Radne skupine za izradu novog Statuta HDZ-a - koji bi se donio na Općem saboru naše stranke u svibnju.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/medunarodni-uspjeh-mladezi-hdz-karlo-ressler-izabran-za-potpredsjednika-mladezi-europske

Prijedlog pred finalizacijom

Ressler je za Novu TV, u svome prvome televizijskom nastupu, otkrio da bi Radna skupina idućeg tjedna trebala nacionalnom vodstvu HDZ-a poslati finalni prijedlog novog Statuta.

- Svaki statut, a pogotovo danas, mora osigurati razinu unutarstranačke demokracije, ali uz zadovoljavanje potreba učinkovitosti u donošenju i provedbi odluka. I iz samih teza koje su javno objavljene i o kojima se članstvo imalo priliku izjasniti jasno je da će Statut značiti demokratski iskorak za HDZ i predstavljati nastavak njegove profilacije u modernu stranku desnog centra - ističe Ressler.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/teze-za-novi-statut-upucene-na-savjetovanje-clanstvu-visi-demokratski-standardi-za

Nacionalni odbor

Među ostalim, predlaže se da se prema načelu "jedan član, jedan glas" više ne biraju samo predsjednik HDZ-a i njegov zamjenik, koji ostaju na „zajedničkom listiću“, nego i dio članova središnjih tijela stranke.

Također, naše članice i članovi kod kojih se otvori sumnja u postojanje razloga za isključenje mogli bi biti pod suspenzijom do okončanja stegovnom postupku. Novost je i to da bi o listama i koalicijama ubuduće zadnju riječ trebalo dati jedinstveno tijelo - Nacionalni odbor, koji bi, prema prijedlogu, zamijenio Središnji odbor i Nacionalno vijeće.

Odluke o izboru i imenovanjima

Predlaže se i da HDZ, prvi put, uvede mogućnost unutarstranačkog referenduma.

- Referendumom se ne bi moglo odlučivati o pojedinačnim pitanjima izbora i imenovanja, a ni o pitanjima koja ne bi bila u skladu s temeljenim načelima i vrijednostima ustavnog poretka -napominje Ressler.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/novim-statutom-nastavljamo-modernizirati-hdz-u-stranku-desnog-centra-koja-moze

Cijeli prilog iz Dnevnika Nove TV možete pogledati na donjem linku:

https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/novi-smjer-hdz-a-kroji-28-ogodisnji-pravnik---512318.html