Karamarko je naglasio da je riječ o obljetnici odpovijesne važnosti, koja nije obilježena od 1999. "Sama ta činjenicagovori sve o odnosu suvremene hrvatske države prema temeljnim činjenicamahrvatske povijesti, prema Franji Tuđmanu i njegovu djelu", ocijenio je.

„HDZ-ov povratak Tuđmanu nije povratak u prošlost,nego povratak istini da je Tuđman obnovio hrvatsku državu. To nije učinio niJosip Broz Tito ni drugi koji su svoju karijeru gradili na hrvatskoj mucisedamdesetih godina", rekao je Karamarko, nazvavši perverzijom činjenicuda je bivši hrvatski premijer i predsjednik SDP-a Ivica Račan, nakon dolaska navlast lijeve koalicije 2000., proglašavan ocem demokracije, dok se Tuđmananazivalo diktatorom.

"Druga faza njihove vlasti vrlo je slična - želise zanemariti činjenica da su se u vrijeme Franje Tuđmana dogodile novepovijesne vrijednosti, da je srušen hrvatski Berlinski zid, da je Hrvatskapostala zemlja parlamentarne demokracije", kazao je Karamarko, poručivšida je Tuđmana nemoguće svesti u okvire HDZ-a, jer je on baština hrvatskoganaroda i državne tradicije.

Nedopustivim je ocijenio da se o Tuđmanu u školama učikratko na kraju školske godine te da se nameće lažna dilema Tito ili Tuđman. Perverzijaje uspoređivati nekoga tko je 45 godina tlačio svoj narod i Hrvate slao u jame,stavljati u istu razinu s čovjekom koji je Hrvatskoj donio samostalnost, ocijenioje te poručio da će se kad HDZ dođe na vlast drukčije tretirati, ne samo ovaj,nego i drugi važni datumi iz Tuđmanova vremena.

Naglasio je da HDZ mora biti poluga koja će Hrvatskojvratiti dostojanstvo, poručujući da je njegova stranka iz sebe istjeralakriminal i korupciju te da se HDZ vraća i da će na lokalnim izborima ostvaritiznatan iskorak, koji će biti prvi korak prema pobjedi na parlamentarnimizborima.

Istaknuo je i da se u HDZ vraćaju ljudi koji suistjerani jer su nekome bili personalni problem te poručio kako se takve stvariu stranci više neće događati.

Među okupljenima u Klubu književnika bili su iHDZ-ovci koji su na istom mjestu bili i prije 24 godine, kada je Tuđmanpredstavljao programska načela svoje stranke.

Stjepan Čuić prisjetio se poteškoća u organizacijiskupa, a Vladimir Šeks kazao je kako je Tuđman tada izložio program na temeljukojega je HDZ ostvario strateške povijesne ciljeve hrvatskog naroda.

Ocijenio je da su i danas živi stupovi Tuđmanovihnačela - nacionalna pomirba, jedinstvo domovinske i iseljene Hrvatske tečinjenica da je Hrvatska nastala na prekretnici odbacivanja komunističkogsustava.

Milan Kovač poručio je da na suverenističkoj politici Franje Tuđmana treba graditi hrvatsku budućnost.

Izvijestio je da je Klub utemeljitelja HDZ-a pokrenuoinicijativu da se zagrebačka zračna luka imenuje po Franji Tuđmanu. To je borbanas utemeljitelja, to će biti i borba HDZ-a, rekao je Kovač.

Posebno je upozorio na loš položaj Hrvata u BiH, kojeje matična država od 2000. ostavila na cjedilu, da sami izbore svojuravnopravnost i konstitutivnost.