Predsjednik HDZ-a i Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković sinoć je na Malti - nakon završetka Neformalnog sastanka na vrhu zemalja članica Europske unije - dao izjavu za okupljene medije.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/plenkovic-na-malti-neformalni-sastanak-na-vrhu-zemalja-clanica-eu 

http://www.hdz.hr/vijest/eu/odrzat-cemo-dobre-odnose-s-madarskom-obje-strane-izrazavaju-spremnost-rijesiti-pitanje-ina

Komentirao je, među ostalim, dobre vijesti koje su na Maltu tijekom sastanka stigle iz Hrvatske - Ministarstvo financija realiziralo je na domaćem tržištu kapitala dva izdanja obveznica u ukupnom iznosu od 8,5 milijardi kuna, uz iznimno povoljne uvjete financiranja. Petogodišnje izdanje obveznica realizirano je uz kamatnu stopu od samo 2,25 % te prinos od 2,99 %, što su najbolji uvjeti od kada je Hrvatska počela s izdanjima obveznica na domaćem tržištu.

Dodatnih 1,5 milijardi kuna za zapošljavanje

Također, osvrnuo se na najavu ministra rada i mirovinskog sustava dr. sc. Tomislav Ćorića da početkom ožujka kreću redefinirane mjere aktivne politike zapošljavanja u iznosu većem od 1,5 milijardi kuna. Cilj je da se što više mjera usmjeri u dokvalifikaciju i prekvalifikaciju kako bi se na tržištu rada uravnotežile ponuda i potražnja.

Donosimo ključne poruke predsjednika Plenkovića:

O OBVEZNICAMA

To je nastavak vrlo kvalitetnog gospodarskog i fiskalnog konteksta - i u smislu pokazatelja, i u smislu aktivnosti Vlade. Ministarstvo financija izdalo je nove obveznice pod najboljim uvjetima dosad. To je još jedna poruka da institucionalni investitori, banke, osiguravajuća društva i mirovinski fondovi - a radi se u cijelosti o domaćim investitorima - jako dobro gledaju na politiku koju vodimo kada je riječ o javnim financijama, državnom proračunu, rastu BDP-a, smanjenju nezaposlenosti, rastu industrijske proizvodnje i trgovine, pozitivnim porukama kreditnih agencija...

O MJERAMA ZAPOŠLJAVANJA

Rješavanje problema zapošljavanja jedna je od naših ključnih zadaća. Od 1. ožujka kreće novi program. Tako će u prvi plan doći ono što je bitno za Hrvatsku - a to su zaposlenost i viši standard života svih naših ljudi.

O SASTANKU NA MALTI

Treba se vratiti temeljima Europske unije, zajedničkim vrijednostima slobode i demokracije, mira, vladavine prava, gospodarskog rasta i razvoja te zajedničkim politikama. Upravo na tom tragu mislim da je postignut dogovor da se na skorašnjem summitu u Rimu donese tekst po uzoru na Berlinsku deklaraciju iz 2007. iza kojeg bi stali ne samo šefovi država i vlada, nego i Europska komisija i Europski parlament - kako bismo na jednom mjestu naglasili što smo zajedno postigli i kojim putem želimo ići naprijed. Ta vrsta nove ambicije i novog narativa zapravo je rezime sastanka na Malti.

O EU KAO GLOBALNOM AKTERU

Mislim da će novi, ambiciozni narativ jačanja europskoga projekta biti ključan. Za Europsku uniju je važno da u globalnom kontekstu i dalje ostane relevantan akter koji ostale zemlje i dijelovi svijeta gledaju kao ravnopravnog i relevantnog partnera. Čini mi se da su EU lideri svjesni kako treba prionuti tomu da objasnimo ljudima u svim članicama Europske unije da je europski projekt koristan za građane. Isto je i naša zadaća u Hrvatskoj.

O HRVATSKOM PREDSJEDANJU EU-om

Jedna od glavnih zadaća Hrvatske jest da 2020. bude učinkovita i kvalitetna predsjedateljica. To je zadaća koja se pruža samo jednom u dugom nizu godina, a Hrvatskoj će to biti prvo takvo iskustvo. Nadam se da će ono doći kao kruna rada ove Vlade. Zahtjevna je to zadaća za državnu upravu i za sve koji će u njoj sudjelovati, ali mislim da ćemo biti jako dobro pripremljeni.