Predsjednik HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u Bruxellesu se danas susreo s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom.

- Izvijestio sam ga o tijeku formiranja stabilne parlamentarne većine i hrvatske Vlade koju će predvoditi HDZ s partnerima. Razgovarali smo o daljnjoj suradnji Hrvatske i Europske komisije s ciljem realiziranja ključnih razvojnih projekata i pokretanja gospodarstva te o sigurnosnim i migracijskim izazovima EU - ističe Plenković.

Zaštita državnih interesa & poreznih obveznika

Nakon razgovora s Junckerom, Plenković je okupljenim novinarima izjavio da očekuje da će EK obazrivo pristupiti pitanju hrvatskog zakona o konverziji kredita u švicarskim francima i imati razumijevanja za hrvatske stavove:

- Sugerirali smo da Komisija s dužnom pozornošću pristupi toj temi jer je važno da nakon što je zakon adresirao same građane ovaj put ne zađemo u nekakvu situaciju koja bi bila nauštrb hrvatskih državnih interesa, osobito hrvatskih poreznih obveznika. Aktualna vlada vrlo je precizno odgovorila Komisiji i elaborirano artikulirala naše stajalište. Očekujemo od EK da ima razumijevanja za hrvatska objašnjenja. Buduća vlada jasno će se odrediti na tragu obrane nacionalnih interesa, u konkretnom slučaju hrvatskog proračuna. Također, očekujemo da u suradnji s EK potaknemo hrvatsko gospodarstvo, investicije i projekte.

Plenković, u čijoj je pratnji bio politički tajnik HDZ-a i zastupnik u Europskom parlamentu Davor Ivo Stier, razgovarao je s Junckerom oko pola sata.

Susret i s Daulom

Plenković se u četvrtak, osim s Junckerom, susreo i s predsjednikom Europske pučke stranke Josephom Daulom.

- I Juncker i Daul su iznimno zadovoljni da je u jednoj zemlji srednje Europe stranka iz EPP-a dobila izbore na racionalnim temama, koje izbjegavaju podjele u društvu i koje su proeuropske. Za to ćemo se zalagati, naravno, vodeći računa o interesu Hrvatske u EU. Mislim da su potezi koje povlačimo nakon izbora na tom tragu i to naši partneri prepoznaju i cijene - zaključio je Plenković.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/europski-pucani-ponosni-na-andreja-plenkovica-i-njegov-izborni-trijumf