(VIDEO) Otvarajući današnju, 116. sjednicu Vlade RH u našem mandatu, premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković osvrnuo se na aktivnosti u minulom tjednu.

Konkretna pomoć Europske komisije 

Govoreći o 6. sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, koja je održana u Belom Manastiru prošlog petka, kazao je da je „dodana vrijednost“ sastanka bilo to što su na njemu sudjelovali i povjerenica Europske komisije za regionalnu politiku Corina Creţu i predstavnik Svjetske banke za Europu Arup Banerji.

- Predstavili smo ideju Projekta Slavonija, Baranja i Srijem Europskoj komisiji i Svjetskoj banci kako bi oni vrlo konkretno, financijski, projektno i savjetodavno, mogli pomoći naše političke ciljeve, a to su prije svega ravnomjerni regionalni razvoj, smanjivanje nejednakosti i potpora istoku Lijepe Naše.

Od 19 milijardi kuna za Slavoniju, već ugovoreno 7,9!

Izrazio je zadovoljstvo činjenicom što je, od oko 19 milijardi kuna koje su u ovoj financijskoj perspektivi alocirane za pet slavonskih županija, do sada ugovoreno 7,9 milijardi - što je 42 posto ukupnih sredstava. Podsjetio je i da je u Belom Manastiru potpisano 14 ugovora - vrijednih 642 milijuna kuna!

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/u-godinu-dana-ugovoreni-projekti-vrijedni-79-milijardi-kuna-za-revitalizaciju

- Dobro je za Slavoniju i Osijek i to što je Ericsson Nikola Tesla otvorio razvojno-istraživački centar, koji već zapošljava 30-ak stručnjaka. To je važna poruka povjerenja u kvalificirane i obrazovane mlade ljude, uglavnom sa studija elektrotehnike i računarstva u Osijeku.

https://vlada.gov.hr/vijesti/istok-hrvatske-slavonija-i-osijek-imaju-buducnost-razvoja-i-istrazivanja/24425

Veliko ohrabrenje & honoriranje naših postignuća

Osvrnuo se i na odluku kreditne agencije Standard&Poor's koja je zadržala kreditni rejting Hrvatske na BB+, ali podigla izglede sa stabilnih na pozitivne.

https://vlada.gov.hr/vijesti/s-p-zadrzao-rejting-hrvatske-na-bb-poboljsao-izglede-na-pozitivne/24433

- Ocjena S&P-a vrlo je precizna i temeljita analiza hrvatskih gospodarskih trendova, procjena političke situacije, honoriranje svega onog što radimo na fiskalnoj konsolidaciji i dobrom upravljanju javnim financijama, ali isto tako i reformskim naporima u brojnim područjima. Ocjenu S&P-a možemo doživjeti kao ohrabrenje, a posebno je dobro da se vidi da su nam smanjeni rizici ekonomskog karaktera, prije svega u kontekstu restrukturiranja Agrokora. Moramo nastaviti s privlačenjem investicija i privatnih i javnih projekata koji će biti dodatni zamašnjak gospodarskom rastu Hrvatske.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/ciljevi-do-kraja-mandata-podizanje-kreditnog-rejtinga-na-investicijsku-razinu-te

RH prvi put ima čelnika jedne europske agencije!

Od ostalih tema, predsjednik Plenković izdvojio je imenovanje državne tajnice u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Maja Markovčić Kostelac izvršnom direktoricom Europske agencije za sigurnost mora (EMSA), što je ocijenio značajnom lobističko-diplomatskom pobjedom. Dodao je da je prvi put od našeg članstva u EU-u hrvatski državljanin izabran za čelnika jedne od europskih agencija.

- To je osobno priznanje gospođi Markovčić Kostelac za život posvećen temama vezanim uz pomorstvo u nacionalnom, europskom i međunarodnom okruženju, ali i priznanje Hrvatskoj da imamo kvalitetne ljude koji su u stanju na kvalitetan način predstaviti sebe i Hrvatsku.

https://vlada.gov.hr/vijesti/drzavna-tajnica-maja-markovcic-kostelac-izabrana-za-izvrsnu-direktoricu-europske-agencije-za-sigurnost-mora/24449

Ususret 2030. i izazovima Europskog stupa socijalnih prava

Nakon sjednice Vlade, predsjednik Plenković sudjelovao je na konferenciji na visokoj razini Ministarstva rada i mirovinskoga sustava "Ususret 2030. godini i izazovima Europskog stupa socijalnih prava". Teme: digitalizacija radnih mjesta, izazovi na modernom tržištu rada, implementacija Europskog stupa socijalnih prava...

Uz predsjednika Plenkovića, na konferenciji je sudjelovala i povjerenica Europske komisije za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen - koju je prije toga primio u Banskim dvorima.