Predsjednik HDZ-a i Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković danas je u Osijeku - nakon završetka 1. sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem - odgovarao na pitanja novinara.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/sjednica-savjeta-za-slavoniju-baranju-i-srijem-preokrenut-cemo-negativne-trendove

Donosimo ključne poruke:

O PUNOJ POTPORI NAŠIM KANDIDATIMA

Ono što je važno za Hasanbegovića i sve članove stranke jest to da od njih očekujem maksimalnu lojalnost, kvalitetan angažman i punu potporu HDZ-ovim kandidatima u svim županijama, gradovima i općinama. Onaj tko misli podržavati nekog tko je izvan HDZ-a - vrata su mu otvorena!

O GRANIČNIM PRIJELAZIMA

Za Hrvatsku, kao turističku zemlju, neodrživ je novi pristup sustavnih kontrola koji propisuje da se dva puta moraju skenirati dokumenti i isprave svakog tko izlazi iz Slovenije i ulazi u Hrvatsku. Vrlo smo precizno to artikulirali Europskoj komisiji i našim partnerima. Uručena im je notifikacija da se - temeljem odredbe o postupanju u slučaju većih poteškoća u prohodnosti prometa iz same Uredbe za granične prijelaze - prijeđe sa „sustavne kontrole“ na „ciljane kontrole“. Što podrazumijeva izvlačenje samo onih vozila za koje policajci već imaju indikacije da bi trebali biti temeljito pregledani.

O SCHENGENU

Hrvatska se sprema za Schengen i razumije prijetnje terorizma, ali kao turistička zemlja naći će rješenja da se promet normalizira. Na tom su tragu bili i moji razgovori sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom. Osobito nam je to važno prije uskrsnih blagdana, a da ne govorimo o ljetnoj turističkoj sezoni.