(VIDEO) Na početku današnje sjednice Vlade, predsjednik Andrej Plenković osvrnuo se na aktualne teme.

https://www.youtube.com/watch?v=05Vm2Iymq1I

Govoreći o prošlotjednoj sjednici Vlade posvećenoj razvoju hrvatskih otoka i turizmu, koja je održana u Hvaru, naglasio je da je u kvalitetnoj suradnji i iskrenom partnerstvu s jedinicama lokalne i područne samouprave iz sedam priobalnih županija ugovoren veliki broj razvojno-socijalnih projekata.

Kvalitetniji život na otocima

Dodao je da je čak 49 točaka na sjednici bilo posvećeno razvoju otoka, posebno izdvojivši novi Zakon o otocima, koji će poslije 20 godina stvoriti suvremeniji i bolji pravni okvir kako bi se omogućilo još više projekata i kvalitetniji život na otocima.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/novi-zakon-o-otocima-pomoci-ce-boljim-uvjetima-zivota-otocana-te-potaknuti

Što se tiče turizma, kazao je, 2018. bila je sjajna godina - u kojoj je ostvareno milijardu eura investicija, 12 milijardi eura prihoda i 19,5 milijuna gostiju.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/najbolja-godina-ikad-195-milijuna-turista-106-milijuna-nocenja-i-vise-od-12

Potvrda nagodbe u Agrokoru

Od ostalih je tema izdvojio odluku Visokoga trgovačkog suda kojom su odbijene brojne žalbe, a potvrđena je nagodba u Agrokoru.

- Time se pokazalo da je Zakon o procesu izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja polučio uspjeh. Predstoji naravno još puno rada, ali spriječili smo krizu gospodarstva i financijski udar na državu, spriječili smo da brojni OPG-ovi ostanu bez ikakvog izvora prihoda, zadržali smo radna mjesta, omogućili malim i srednjim dobavljačima dovoljno vremena za konsolidaciju, a i vrlo dobre isplate u smislu starih i graničnih dugova. Bez sredstava iz Državnoga proračuna spriječili jedan od najvećih mogućih stečaja koji bi zasigurno prouzročio gospodarski kolaps.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/slijedi-provedba-nagodbe-ocekujemo-kvalitetno-poslovanje-novog-agrokora-i-ocuvanje

Poručio je da je Vlada u kratkom roku i u takvim, krajnje izvanrednim okolnostima reagirala odgovorno i na dobrobit hrvatskog gospodarstva. Istaknuo je da je ispravnost zakonskog okvira potvrđena i na Ustavnom sudu, uvrštena u insolvencijske dokumente Europske unije te priznata u jurisdikcijama New Yorka, Švicarske i Engleske.

Podrška reformama & ulasku u eurozonu

Osvrnuo se i na posjet potpredsjednika Europske komisije Valdisa Dombrovskisa koji je u Zagrebu održao niz sastanaka te konzultacije s građanima.

Posjet je ocijenio dobrim u dva aspekta posebno važna za Vladu. Prvi je u kontekstu Europskog semestra i provedbe Nacionalnog programa reformi, o kojem će slijediti izvješće Europske komisije u veljači.

- Mi se još uvijek nalazimo u okviru procedure prekomjernih makroekonomskih neravnoteža i vjerujem da zbog mjera koje poduzimamo Komisija blagonaklono gleda na sve napore koje ulažemo da se te neravnoteže smanje.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/europska-komisija-podrzava-ulazak-hrvatske-u-eurozonu-potpora-i-vladinim-reformama

Što se tiče drugog aspekta, kazao je da je Vlada tražila čvrstu potporu za provođenje Strategije za uvođenje eura. Podsjetio je da je ambicija 2020. ući u europski tečajni mehanizam 2, a nakon toga nastaviti s ispunjavanjem kriterija za uvođenje eura.

Dokapitalizacija Petrokemije

Što se tiče Petrokemije, predsjednik Plenković rekao je da je telefonska sjednica Vlade, održana prije dva dana, stvorila preduvjete za dokapitalizaciju.

- Očekujemo danas tijekom dana da se sve uplate izvrše i da se na Skupštini potvrde sve odluke kako bismo uskoro imali novu strukturu vlasništva na način da Petrokemija, kao tvornica s 50 godina iskustva u proizvodnji mineralnih gnojiva - vrlo važna za hrvatsku poljoprivredu, nastavi djelovati u novim okolnostima s dobrim poslovnim i financijskim rezultatima.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/petrokemija-vlada-rh-donijela-odluke-koje-omogucuju-ulazak-strateskih-partnera

Kontinuirani dijalog s poslodavcima

Osvrnuo se i na jučerašnji sastanak s Hrvatskom udrugom poslodavaca. Kazao je da se radi o nastavku redovitog dijaloga i istaknuo da je važno da Vlada čuje njihove sugestije i ideje.

- Moj je generalni dojam da oni imaju puno razumijevanje i daju potporu smjeru reformi koje poduzimamo. Naravno da iz njihovog kuta gledanja postoje određeni elementi gdje bi željeli više rasterećenja, više reformskih napora koji bi olakšali poslovanje i omogućili da zaposlenicima daju veće plaće. Mislim da smo mi u tom pogledu učinili dosta u postojećim okvirima i da je ova vrsta dijaloga izrazito korisna, budući da su poslodavci, uz sindikate, naših socijalni partneri.

https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-s-predstavnicima-hrvatske-udruge-poslodavaca-24641/24641

Partnerstvo sa SAD-om

Spomenuo je i posjet američkoga senatora Orrina Hatcha, jednog od velikih prijatelja Hrvatske.

- Kao predsjednik Odbora za financije u američkome senatu, može nam pomoći u realiziranju naše ambicije da se sa SAD-om sklopi ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

https://vlada.gov.hr/vijesti/nastavljamo-graditi-prijateljske-i-partnerske-odnose-hrvatske-i-sad-a/24633

Posjet Kini

Na kraju je najavio da od sutra boravi u posjetu Kini, gdje će se sastati s kineskim premijerom, a između ostalog će sudjelovati na velikom China International Import Expo forumu. Otvorit će se i Ured Hrvatske turističke zajednice u Kini, a održat će se i hrvatsko-kineski gospodarski forum.

- To je dobra prilika da se predstavimo Kini, osobito u svjetlu iduće godine kada je Hrvatska domaćin velikoga sastanka Kina+16 kao i u kontekstu velikog projekta izgradnje Pelješkoga mosta, koji je na javnom natječaju dobila tvrtka China Road and Bridge Corporation - zaključio je predsjednik Plenković, dodajući da će taj posjet dodatno ojačati naše odnose s Kinom.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/pripremni-sastanci-uoci-plenkoviceva-posjeta-narodnoj-republici-kini-pocetkom