Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković rekao je da nema osjećaj da ga, vezano uz demografske probleme, kritizira predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, istaknuvši da je naša vlada poduzela jako puno po pitanju demografske revitalizacije i da nema te države i vlade koja je takve probleme riješila preko noći.

- Odlično je da se predsjednica bavi s temama koje su bitne za hrvatsko društvo. Zajednički možemo na tom putu puno toga ostvariti - rekao je Plenković nakon potpisivanja Sporazuma o financiranju provedbe financijskih instrumenata (novog modela kreditiranja u poljoprivredi).

https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-plenkovic-cijela-vlada-cvrsto-stoji-iza-hrvatske-poljoprivrede/23722

Svi prijedlozi - dobrodošli!

Predsjednik Plenković smatra dobrodošlim sve prijedloge Grabar-Kitarović koji mogu konstruktivno djelovati da zajedno unaprijede život hrvatskih ljudi, najavivši da će na njihovom susretu u petak rješavati niz pitanja, a Vlada će joj predložiti imenovanje oko 30 veleposlanika kako bi se njihova druga rotacija obavila ovog ljeta.

Na pitanje razmišlja li o rekonstrukciji Vlade i potrebi smanjenja broja ministarstava, Plenković je kratko odgovorio:

- Ne, sada ne.

Smirivanje tenzija u društvu

Osvrćući se na, kako je rekao, politički intenzivni prošli tjedan, ponovno je apelirao na sve aktere u društvu da smire tenzije vezane uz Konvenciju Vijeća Europe i shvate njenu bit, a to je borba protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Naveo je i da su jučer glavnom tajniku Vijeća Europe Thorbjørnu Jaglandu objasnili kakve je sve reakcije proces ratifikacije izazvao kod dijela hrvatskih ljudi i aktera u političkim procesima:

http://www.hdz.hr/vijest/eu/plenkovic-jagland-borba-protiv-korupcije-decentralizacija-prioriteti-hrvatskog

- Za bit Konvencije, ali i za instituciju Vijeća Europe koja će uskoro imati 70 godina i čije predsjedanje Hrvatska preuzima za mjesec dana, nije dobro da jedna plemenita namjera bude zasjenjena nekim drugim raspravama. Stoga će ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić na ministarskom sastanku u Kopenhagenu otvoriti to pitanje i tražiti da se na razini cijele organizacije dodatno naglasi i potvrdi što je stvarni sadržaj Konvencije.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/vrijeme-ce-potvrditi-da-su-strahovi-neopravdani-interpretativna-izjava-jasan-je

Nacionalni program reformi

Najavio je i da će se Nacionalni program reformi, koji se do kraja travnja mora poslati Europskoj komisiji, naći idući četvrtak na sjednici Vlade, a naglasci u tom dokumentu bit će na „ključnom tropletu“ - poticanju investicija, socijalnim reformama i fiskalnoj politici:

- Moramo učiniti sve kako bismo pokrenuli dodatne procese za investicijski ciklus. To je ključno za generiranje gospodarskog rasta i nastavak pozitivnih trendova. Nastavljamo odvažno i sa smanjivanjem javnog duga, o čemu ćemo voditi računa u izvršenju ovogodišnjeg proračuna i planiranju onog za 2019. godinu.

Pijetet spram žrtava Jasenovca

Na upit o odvojenim komemoracijama u Jasenovcu, Plenković je istaknuo da je Vlada sa svoje strane učinila sve na smanjivanju tenzija i podjela u društvu, da će i ove godine dati puni pijetet žrtvama ustaškog logora, ali da je na drugim akterima da vide žele li pokazati signal jedinstva u iskazivanju poštovanja prema žrtvama.