(VIDEO) Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković osvrnuo se na današnju odluku Stalnog arbitražnog suda u Den Haagu. Uz predsjednika Plenkovića bila je i potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Obraćanje predsjednika Vlade i HDZ-a možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O STAVU VLADE RH

Prva i glavna poruka Vlade RH je da je današnja odluka, odluka koja nas ni na koji način ne obvezuje niti namjeravamo njen sadržaj primjenjivati. Druga poruka je da je RH svoje stajalište u vezi arbitraže vrlo jasno i nedvosmisleno donijela otprilike prije 23 mjeseca, u srpnju 2015. godine, odmah nakon što je javno razotkriveno skandalozno i protupravno djelovanje zastupnice Republike Slovenije u postupku i člana Arbitražnog suda. Došlo je kompromitacije i kontaminiranja cijelog procesa.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/kakva-god-bila-presuda-o-arbitrazi-sa-slovenijom-ona-hrvatsku-ne-obvezuje-ni-na

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/sabor-je-donio-odluku-o-izlasku-iz-arbitraze-sa-slovenijom-od-tada-je-za-hrvatsku

O IZLASKU IZ ARBITRAŽE

Od tog trenutka RH je sukladno odluci Hrvatskog sabora odlučila izaći iz procesa te sukladno Bečkoj konvenciji pokrenula postupak prestanka arbitraže te o tome obavijestila sve relevantne adrese, uključujući Sud i međunarodne organizacije. I slovenska agentica i sudac su sami podnijeli ostavke i to je očit razlog da arbitraža nije mogla ići naprijed. Argument je i to što je novi slovenski sudac, upoznavši se s procesom, nakon samo par dana podnio ostavku.

O JEDINSTVENOM STAVU SVIH POLITIČKIH AKTERA

Za nas ova arbitraža nema pravne učinke. Spremni smo na razgovore sa Slovenijom o otvorenom graničnom pitanju. Smatramo da druge države i organizacije ovo pitanje trebaju pustiti Sloveniji i Hrvatskoj kao bilateralno pitanje kakvo imaju mnoge države, uključujući i članice EU-a i NATO-a. To je ono što je najbitnije i to je jasan stav Vlade RH. Pozivam sve političke stranke, institucije, aktere na političkoj sceni da oko ovog krupnog pitanja, važnog za naš teritorijalni integritet, i dalje držimo jedinstven stav.

O GRANICI KAO BILATERALNOM PITANJU

Napominjem da nam je Slovenija susjedna, prijateljska država. Partneri smo u okviru EU i saveznici u okviru NATO-a i želimo mirnim putem rješavati sva otvorena pitanja, uključujući i pitanje granice. Još jednom pozivam sve druge države, naše prijateljske zemlje, da ovo bilateralno pitanje prepuste Hrvatskoj i Sloveniji. I Hrvatska vjeruje u međunarodno pravosuđe, ali samo onda kada je ono čisto, korektno i sukladno dogovorenim pravilima. Vjerujem da bi bilo koja druga članica, uključujući i Njemačku, postupila jednako kao i Hrvatska, a ne nastavila proces za koji se bjelodano dokazalo da se ne može nastaviti. Vidjeli ste i priopćenje SAD-a, bitno drukčijeg stava, da je to bilateralno pitanje.

O ZAŠTITI HRVATSKIH INTERESA

Mi smo vrlo jasni u stavu da se trenutno ne mijenja apsolutno ništa kada je riječ o državnoj granici Slovenije i Hrvatske i očekujemo od Slovenije da ne poduzima nikakve jednostrane poteze. Hrvatska ima mehanizme, zaštitit ćemo svoj teritorij i interese.