Kao glavni gosti sjednici su nazočili Milijan Brkić,glavni tajnik HDZ-a, Davor Stier, međunarodni tajnik HDZ-a te saborskizastupnici, Ivan Šuker, dr. Domagoj Milošević i Ante Babić.

Na sastanku se je govorilo o aktualnom stanju u stranci,gospodarsko-političkoj situaciji u državi kao i pripremi za nadolazeće lokalnete izbore za Europski parlament.

Glavni tajnik Brkić izvijestio je o pozitivnim signalimakoji stižu s terena. Prepoznat je kvalitetan i ispravan rad stranke, ljudiprilaze HDZ-u i vraća se povjerenje. Najbolji pokazatelji ispravnosti politikesadašnjeg vodstva su pune dvorane na proslavama godišnjice stranke, povratak iaktivacija velikog broja starih članova. Polet koji se osjeća u stranci sličanje onom s početka 90-tih, novi članovi dolaze u stranku svakodnevno. Jedineankete kojim HDZ vjeruje su izbori, a oni u Drnišu su pokazali kome Hrvativjeruju.

Davor Stier govorio je o suradnji HDZ-a sa sestrinskimstrankama te izborima za Europski parlament. Sadašnja vlast vodi ideološkebitke, a da ne vodi računa o interesima birača, govori i datum izbora za EUparlament, koji nije primjer dobre demokratske namjere. Hrvatska nikada nijebila dublje podijeljena, rekao je Ivan Šuker, a jedini program koji SDP nudi sunovi porezni nameti. Najava uvođenja poreza na nekretnine očajnički je potez ipokazuje socijalnu neosjetljivost. Stvara se anti-poduzetnička klima selementima iz ere socijalizma, a to nije dobra poruka investitorima.

Prema dr. Domagoju Miloševiću, loša gospodarska politikaposljedica je nespremnosti i kadrovske manjkavosti. Vlast nema program kakozaustaviti slobodan pad BDP-a, a nema ni ljude sa znanjima koji bi provelinužne reforme. Posljedica toga je da se zatvaraju radna mjesta i da Hrvatskusvakodnevno napuštaju mladi i školovani ljudi.

Ante Babić govorio je mogućnosti povratka iseljenika,potrebi angažiranja znanja i iskustava u poslovanju. Hrvatska ima gospodarskihzona u kojima su stvoreni uvjeti za pokretanje poslovanja i svaka investicijakoja otvara nova radna mjesta, je dobrodošla. Nazočni članovi mogli supostavljati dužnosnicima pitanja i razvila se je otvorena obostrana diskusija.

U sklopu posjeta Frankfurtu, delegacija HDZ-a posjetilaje Hrvatsku katoličku misiju u Frankfurtu gdje se se od strane župnika fraŽeljka Ćurkovića, i bivšeg župnika a sada gvardijana samostana Čudotvorne Gospesinjske, fra Petra Klapeža, informirali o stanju u hrvatskoj zajednici uFrankfurtu i okolici.

Glavni tajnik Brkić naglasio je ulogu hrvatskihkatoličkih misija u očuvanju identiteta hrvatskih iseljenika i zahvalio sesvećenicima na onome što su učinili svih ovih godina. Drugog dana posjetaglavni tajnik Brkić sastao se je s Peterom Beuthom, generalnim tajnikom CDU-aHessena, dr. Ralfom Norbertom Barteltom, zastupnikom CDU-a u pokrajinskomparlamentu te gđom. Verenom David, zastupnicom CDU-a u gradskom vijećuFrankfurta. Naglašena je potreba produbljenja međusobne suradnje, a glavnitajni Brkić dobio je poziv da u naredno vrijeme posjeti stranačku središnjicuCDU-a i sastane se s predsjednikom CDU-a Hessena i ministrom-predsjednikom,Volkerom Bouffierom. U okviru posjeta organizirano je i druženje sa stranačkimčlanovima.

Cjelokupnom događaju u Frankfurtu su nazočili ipredstavnici HDZ-a BiH, Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade Zapadno-hercegovačkežupanije i Niko Marušić, tajnik za međunarodne odnose i iseljeništvo HDZ-a BiH.U razgovorima je naglašena važnost zaštite položaja Hrvata u BiH i definiranjeodnosa prema tom pitanju nakon ulaska Hrvatske u EU. U zadnjih godinu danadošlo je do pozitivnog zaokreta u međusobnim odnosima, što je rezultiralo nizomzajedničkih sastanaka i inicijativa.

Delegacija HDZ-a susrela se je s generalnim konzulimaHrvatske i BiH u Frankfurtu, Josipom Špoljarićem i Antom Bagarićem, kojima suse zahvalili na pomoći koju pružaju Hrvatima u ovom dijelu Europe. Posebno jevažan bio susret glavnog tajnika Brkića s dr. Dieter-Lebrecht Kochom,zastupnikom CDU-a u europskom parlamentu i potpredsjednikom odbora EUparlamenta za promet. U razgovoru je naznačena važnost projekta Pelješkog mostaza prometno povezivanje ovog dijela Europe i otvorena mogućnost suradnje po tomprojektu. Ujedno je dr. Koch uputio poziv predstavnicima HDZ-a za službeniposjet CDU-u Savezne pokrajine Thüringen i pokrajinskoj Vladi.