Današnjoj oporbi nedostaje sadržaja, što se najbolje vidi iz rasprava u kojima se saborska govornica koristi kako bi se prizemno poentiralo ad hominem napadima i plitkim dosjetkama. Ne čitaju zakonske prijedloge, to ih uopće ne zanima, već imaju samo jedan meni teško objašnjiv nagon za napadanjem, za agresijom - istaknuo je savjetnik predsjednika HDZ-a (i ministar unutarnjih poslova) dr. sc. Davor Božinović u opširnom razgovoru za Večernji list (novinarka: Marina Borovac). 

Zastupnici su u nekoliko zadnjih sjednica upriličili pravi šou za narod?

Jasno mi je da svatko ima svoju ulogu u Saboru - i vladajuća većina i oporba koja je tu da kritizira. Međutim, današnjoj oporbi nedostaje sadržaja što se vidi iz njihovih rasprava u kojima se saborska govornica koristi da bi se “efektno” i prizemno poentiralo, ad hominem napadima, umjesto - što bi bila funkcija oporbe - da se daju konkretni zakonski prijedlozi. Uvjeren sam da građani vide razliku između onih koji u ime Vlade predstavljaju određene zakone, provode politike kojima se nastoji potaknuti gospodarstvo i, s druge strane, onih koji ne čitaju ni prijedloge ni zakone niti ih to zanima, već imaju samo jedan meni teško objašnjiv nagon za napadanjem, za agresijom. 

Oporba vam zamjera što je istražno povjerenstvo za Agrokor prestalo s radom. Je li tako moralo biti?

Naravno, jer takva odredba postoji u Zakonu o istražnim povjerenstvima. Naime, sve što je nakon pravomoćnosti početka kaznenog postupka vezano za predmet koji je i predmet rada istražnog povjerenstva razlog je za prekidanje rada povjerenstva. Ispada da je poruka oporbe da bismo trebali pregovarati o tome hoćemo li primjenjivati zakon koji je usvojio hrvatski Sabor. Kad bi tako radili sa svakim zakonom, ušli bismo u zonu potpune pravne nesigurnosti. 

Samo se držite propisa, a ništa ne skrivate?

A što možemo skrivati? Vodi se kazneni postupak na kojem rade DORH i PNUSKOK, potpuno neovisno o politici. 

Skrivati u smislu da se vidi je li i tko pogodovao Todoriću da dođe do imovine do koje je došao.

Ovdje je riječ o kaznenom postupku koji ima svoju logiku i proceduru i nitko ga ničim ne bi smio ugroziti jer bi to bilo miješanje u kazneni postupak. Činjenica da opozicija iz toga želi izvući političke bodove bila bi razumljiva kad time ne bi zadirala u pravni sustav RH. 

Je li u slučaju Agrokor bilo pritisaka na vas i naredbi koga i kada uhititi? Bivši ministar Orepić tvrdi da mu je premijer Plenković kazao da Todorića ne dira prije izbora.

Jasno razdvajam pozicije ministra unutarnjih poslova od ravnatelja policije, znam da u državi koja je dugo živjela u nedemokratskom političkom sustavu to nije jednostavno razumjeti, ali to čini razliku između demokratskog i nedemokratskog društva. Na mene nitko nije vršio pritisak niti to može. Kao što ni ja ne mogu vršiti pritisak na policiju jer bih onda činio kazneno djelo. 

Nedavno je oporba podnijela zahtjev za izglasavanje nepovjerenja Vladi. Jeste li bar na trenutak pomislili da ima izgleda da on prođe?

Nema šanse da se to dogodi, niti bi sva oporba to htjela, što se vidjelo u činjenici da nisu ni svi članovi SDP-a glasali protiv povjerenja Vladi, niti je iz HSS-a itko na glasovanje došao. Bila je to samo predstava za javnost tijekom koje je oporba i sama molila Boga da im se ne dogodi uspjeh. 

Suradnja HDZ-a i Mosta nije dobro završila. Kako surađujete s HNS-om? 

Vrlo dobro. 

Što kažete na povratak u politiku Ivana Vrdoljaka, čovjeka koji je Vladu premijera Plenkovića nazvao Titanic Vladom. Postane li šefom HNS-a, čeka li ga neka fotelja?

Ne mogu komentirati što će biti unutar HNS-a, a što se tiče Titanica, mislim da je Vrdoljak time što je okrenuo leđa ovakvoj oporbi u zadnjem trenutku napustio jedini postojeći Titanic u hrvatskoj politici, a to je trenutačna hrvatska opozicija.

Kakvi su odnosi na relaciji Vlada - predsjednica, s obzirom na kritike koje upućuje?

Predsjednica govori o određenim pojavama u društvu kojih je i Vlada svjesna. Vlada čini sve da popravi negativne trendove i riješi probleme koji su se u Hrvatskoj gomilali godinama. Naravno da sve to nije moguće preko noći, pogotovo kad vas na početku mandata zahvati jedan ovakav slučaj kao što je Agrokor. Odnosi su dobri, osobno sam u zadnjih mjesec dana s predsjednicom bio na nekoliko događaja - od Rusije do Dubrovnika.

Predsjednica je kazala da se neće voziti u blindiranom vozilu od 6,5 milijuna kuna. Isto su ponovili i premijer i predsjednik Sabora. Za koga vi onda kupujete dva vozila za 13 milijuna kuna?

Automobili takve vrste nabavljaju se za potrebe štićenih osoba koje nisu definirane svojom funkcijom, imenom i prezimenom, već to ovisi o procjeni sigurnosnih službi. Uprava za posebne poslove sigurnosti i Sigurnosno-obavještajna zajednica daju procjenu je li netko ugrožen pri čemu taj netko ne mora biti političar, nego to mogu biti, na primjer, svjedoci u određenim kaznenim djelima. Posebna su kategorija strane štićene osobe. U posljednjih nekoliko mjeseci šest ili sedam inozemnih visokih dužnosnika koji su bili u posjetu Hrvatskoj tražilo je blindirana vozila. Svaka država ima takva vozila, i u svijetu i u našem okruženju. Slovenija je zadnja blindirana terenska vozila nabavila za prijevoz onih koji štite štićene osobe jer, za razliku od nas, već imaju “glavna” blindirana vozila, a zaštićenim terencima pojačavaju sigurnost ljudi u pratnji. 

Znači, bude li sigurnosna procjena takva da predsjednica, premijer ili predsjednik Sabora trebaju sjesti u to vozilo, oni će to morati učiniti?

Da.

(…)

Cijeli intervju dr. sc. Davora Božinovića možete pročitati na donjem linku:

https://www.vecernji.hr/premium/davor-bozinovic-blindirano-vozilo-predsjednica-premijer-hdz-intervju-mup-1210001