Nakon što je s natpolovičnom većinom izabran za novog predsjednika Hrvatskog sabora, glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković svoj je prvi intervju sinoć dao za Dnevnik Nove TV.

Razgovor koji je vodio novinar Mislav Bago možete u cijelosti pogledati na donjem linku, a u nastavku prenosimo ključne Jandrokovićeve poruke:

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/gordan-jandrokovic-partikularni-interesi-pojedinih-stranaka-ne-mogu-biti-ispred-sveukupnih-nacionalnih-interesa---475636.html

O KRITERIJU STABILNOSTI

Parlamentarna većina funkcionirat će dobro. Organizirali smo se u skladu s procjenom da je Republici Hrvatskoj u ovom trenutku najvažnija stabilnost. I svi oni koji su danas dali svoj glas za predsjednika Sabora procijenili su da je stabilnost prioritet te da partikularni interesi pojedinih stranaka ne mogu biti ispred sveukupnih nacionalnih interesa. Dakle, to je u ovom trenutku bio kriterij - politička stabilnost.

Mogli smo ići na nove izbore i nismo ih se bojali. Za HDZ sasvim sigurno ne bi donijeli lošiji rezultat nego što je sada - bio bi jednak ili bolji. No to nam nije bio kriterij kojim smo se vodili. Procijenili smo da je ovo bolje za RH, da možemo osigurati stabilnost, da ova Vlada može nastaviti sa svojim radom. A ova Vlada ima dobre rezultate. Čvrsto sam uvjeren da nećemo imati prijevremene parlamentarne izbore te da ćemo nakon lokalnih izbora imati nove ministre u Vladi Andreja Plenkovića.

O SMIRENOSTI & OZBILJNOSTI

Sve radimo korak po korak. Unatoč nevjerice i neutemeljenim tvrdnjama o „padu Vlade“, mi smo u raspravi u Hrvatskom saboru prvo obranili ministra financija Zdravka Marića. Potom je Božo Petrov podnio ostavku jer smo prikupili 79 potpisa za njegovu smjenu. Naposljetku, danas smo pokazali da imamo parlamentarnu većinu i izabrali novog predsjednika Sabora.

Kao što ste sami vidjeli, mi radimo sustavno, razborito, ne damo se smesti različitim političkim manipulacijama i napadima koji dolaze sa suprotstavljenih strana... Tako ćemo i cijeli ovaj proces smireno, ozbiljno i odgovorno privesti kraju te nakon lokalnih izbora izabrati nove ministre. U ovom je trenutku bilo važno dobiti 76 glasova za novog predsjednika Hrvatskog sabora - to smo i ostvarili.

O MOSTOVIM & SDP-ovim UVREDAMA

Ovo mi je peti saborski mandat, a nepoštivanje između zastupnika, netolerancija, neuvažavanje pripadnika drugačije političke opcije zaista je dosegnulo razinu koju do sada nismo imali prilike vidjeti. Zbog toga mi je izuzetno žao. Kao predsjednik Sabora dat ću sve od sebe da se takva atmosfera promijeni i da - iako između nas postoje evidentne razlike - uvažavamo jedni druge.

Most se, nažalost, bio odlučio na jednu neprimjerenu, krajnje uvredljivu komunikaciju - monstruozne optužbe prema HDZ-u, prema predsjedniku HDZ-a... I sami ste svjedočili, mi jesmo bili oštri, ali nismo se spuštali na razinu uvreda koje su dolazile s druge strane. Međutim, saborski zastupnici imaju svoje izvorne mandate, nitko ih ne može kazniti i nitko ih ne može zbog izgovorenih riječi potjerati iz Sabora. Radi se o savjesti svakog od njih.

O SPORAZUMU S GLASNOVIĆEM

Stavke iz sporazuma koji smo potpisali s generalom Glasnovićem i inače su dio Izbornog programa HDZ-a i programa Vlade Andreja Plenkovića. Sporazumom samo dodatno jamčimo da ćemo ih ispuniti. A tvrdnje da će isplata zaostataka pripadnicima HVO-a „koštati“ 1,3 milijarde kuna posve su netočne i neodgovorne.