(VIDEO) Predsjednik HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u Virovitici je - gdje je prisustvovao svečanoj sjednici Županijske skupštine u povodu Dana Virovitičko-podravske županije i svečanom otvorenju Panonskog drvnog centra kompetencija - odgovarao na pitanja brojnih okupljenih novinara.

Izjavu predsjednika HDZ-a - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O USPJESIMA VIROVITIČKO-PODRAVSKE ŽUPANIJE

Veliko mi je zadovoljstvo danas bilo sudjelovati na svečanoj sjednici Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije. Pozdravio sam sve uspjehe koje su kolegice i kolege postigli u proteklim godinama. Ova županija je vrlo angažirana u poljoprivredi, drvno-prerađivačkoj industriji, cestovnoj infrastrukturi, ali i korištenju EU fondova. A kada je riječ o povlačenju sredstava iz EU fondova, ovo je najuspješnija županija u Hrvatskoj. Posebno bitan je ovaj drvni centar u kojem smo sada - on je velika inovacija i tehnološki doprinos unaprjeđenju drvno-prerađivačke industrije.

O INFRASTRUKTURNIM PROJEKTIMA

Ističem da je za ovu županiju - ali i cijelu Podravinu i Slavoniju - izrazito važno nastaviti s projektima u cestovnoj infrastrukturi. Dakle, s brzom cestom koja će puno bolje i kvalitetnije povezati Bjelovarsko-bilogorsku, Koprivničko-križevačku, Virovitičko-podravsku i Osječko-baranjsku županiju. To mora biti naš prioritet! Podravska magistrala postala je za one koji ne idu autocestom svojevrsni alternativni pravac. To stvara gužve i otežava život žitelja ovog dijela Hrvatske.

O ANKETAMA & POBJEDI NA IZBORIMA

Naši birači imaju vrlo jednostavan izbor: žele li onu varijantu, dakle SDP-ovu vlast, koja je potrošena, izgubila izbore 2015., obećala gospodarski rast, a on je pao, obećala bolji kreditni rejting, a on je pao - ili žele ozbiljnu, vjerodostojnu politiku novog HDZ-a koji će u europskom duhu, na temelju kvalitetnog programa i ljudi, voditi Hrvatsku prema konkurentnosti i novim radnim mjestima, pronatalitetnoj politici, pravnoj sigurnosti i društvenoj solidarnosti. Izbor je, dakle, između onog što je već viđeno i potrošeno i onog što je novo, pouzdano i ozbiljno. Osobito kad je riječ o vanjskoj politici i vrijednostima. Ako želite onog tko vam je priuštio „lex Perković“, osramotio nas u Europskoj uniji i štitio tako državni terorizam bivših tajnih službi, izaberite onu opciju koja je već viđena i nije bila dobra. Ako želite europske vrijednosti i onog tko vas vodi u budućnost, izaberite HDZ. Jedina anketa će biti 11. rujna. Vrlo sam optimističan! Vidite da sam HDZ s onih 20 posto potpore koju smo imali u lipnju, već podigao na situaciju izjednačene izborne utakmice. Kao najjača stranka u Hrvatskom saboru, bit ćemo u poziciji formirati većinu. Ovo je za HDZ pobjednička županija i pobjednička izborna jedinica.

O PROBLEMU BLOKIRANIH

U našem smo programu vrlo jasno naznačili problem blokiranih. To je veliki gospodarski i socijalni problem - više od 300.000 građana je blokirano. Želimo onima koji imaju dugovanja - bilo prema državi, jedinicama lokalne (samo)uprave ili pak komunalnim poduzećima - omogućiti otpis dugova u iznosu od jedne prosječne plaće uz pripisane kamate. Što se tiče Ovršnog zakona, jasno smo rekli da želimo da se ne može ovršiti jedina nekretnina - plus želimo povećati onaj dio plaće koji je po pozitivnim propisima podložan ovrsi. Dakle, da više ostane onima koji u ovršnom postupku.

O SMANJENJU JAVNOG DUGA

To komentiram vrlo kvalitetnim radom našeg ministra financija dr. sc. Zdravka Marića - koji je prvi na našoj listi u V. izbornoj jedinici. Strategija upravljanja javnim dugom pokazala je rezultate. Naravno da je za to najvažniji gospodarski rast, ali i vrlo mudro upravljanje rashodovnom stranom proračuna. Ministarstvo financija i ostala ministarstva vodili su računa kako pridonijeti smanjenju javnog duga.

DRUŽENJE S GRAĐANIMA U PITOMAČI

Prije Virovitice, predsjednik Plenković posjetio je Pitomaču. Družio se i razgovarao s brojnim okupljenim građanima.

„U našem projektu Slavonija fokusirani smo na poljoprivredu i ruralni razvoj. Planiramo donijeti novi Zakon o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, kako bismo stavili naglasak na kvalitetnije izravno plaćanje iz proračuna EU. Pomoći ćemo mladim poljoprivrednicima na niz način - darovanja zemljišta, povoljnih koncesija, najmova i zakupa. S ciljem da se odluče ostati u ovom kraju kojem prijeti depopulacija te da se stvore preduvjeti za mlade obitelji da ostanu ovdje. To je ono što je sadržaj našeg kvalitetnog programa za budućnost Slavonije“, naglasio je predsjednik Plenković u izjavi za medije.