U povodu Münchenske sigurnosne konferencije, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković gostovao je sinoć u Dnevniku HTV-a. Intervju koji je uživo dao u glavnom gradu Bavarske možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke predsjednika Plenkovića:

O MODERNIZACIJI RATNOG ZRAKOPLOVSTVA

Već smo više puta isticali da ostajemo privrženi očuvanju sposobnosti Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i njegovoj modernizaciji. To je stajalište ušlo i u zaključke Hrvatskog sabora, koji je s vrlo uvjerljivom većinom odbacio SDP-ovu interpelaciju te podržao Vladu RH i ministra Damira Krstičevića.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/novi-debakl-bernardica-marasa-uspjeli-skupiti-samo-43-glasa-za-interpelaciju-o

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/zao-mi-je-sto-se-oporba-onako-lose-pripremila-za-raspravu-o-interpelaciji

Još iz studije koju su za prijašnji proces nabave izradili stručnjaci Ministarstva obrane sasvim je jasno da ciljamo na zrakoplove zapadne tehnologije. Ovu smo veliku konferenciju, na koju dolaze i predstavnici obrambene industrije, iskoristili i za razgovor s američkim Lockheed Martinom i švedskim Saabom - koji su i dalje zainteresirani.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/bavarski-premijer-dolazi-u-rh-lockheed-martin-saab-paneli-s-poroshenkom-weberom-iohannis

U sljedećim tjednima i mjesecima gledat ćemo kako da na temelju iskustva koje smo stekli započnemo novi proces koji bi u razumnom roku Hrvatskoj osigurao realizaciju onog što želimo, a to je modernizacija ratnog zrakoplovstva.

O ODNOSIMA SAD-a & EU-a

Münchenska sigurnosna konferencija prigoda je da zajedno s brojnim državnicima i čelnicima međunarodnih organizacija raspravljamo o najvećim aktualnostima današnjeg svijeta. Globalno upravljanje, multilateralizam, rješavanje kriza, energetika… sve su te teme bile danas dotaknute, pa tako i u govorima kancelarke Angele Merkel i američkog potpredsjednika Mikea Pencea.

https://vlada.gov.hr/vijesti/uspjesan-model-mirne-reintegracije-hrvatskog-podunavlja-primjenjiv-na-ukrajinu-i-gruziju/25339

Bez obzira na sve različitosti, čini nam se da se ipak u zadnje 2,5 godine polako približavaju stajališta SAD-a i Europe. Za nas kao zemlju koja je i dio NATO-a i članica EU-a, koja je saveznica i sa SAD-om i sa svojim europskim partnerima, važno je to da Sjedinjene Američke Države ostanu privržene prisutnosti na europskom kontinentu - a to znači prije svega sigurnosti.

S razgovarao je o doprinosu Hrvatske globalnoj strategiji Sjevernoatlantskog saveza. Hrvatska vlada namjerava i dalje povećavati obrambeni proračun.

O 2% IZDVAJANJA ZA OBRANU

U travnju ćemo obilježiti 10 godina članstva u NATO-u, koji je Hrvatskoj omogućio „kišobran“ kolektivne sigurnosti te podigao našu sigurnost na višu razinu. Nema nikakve dileme da je NATO pozitivan za Hrvatsku. Želimo da dokumenti koji se u Savezu godinama usvajaju dožive provedbu na razini država članica, o čemu smo u Münchenu i razgovarali s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/od-2016-povecavamo-proracun-za-obranu-prije-svega-radi-nase-sigurnosti-i-jacanja

Mi radimo na tome - moja je Vlada od 2016. u više navrata povećala izdvajanja za obranu! Svoju spremnost da za obranu izdvojimo 2 posto BDP-a jasno smo deklarirali prema NATO-u, što je pozitivno primljeno, a očekujemo da ćemo to, kao pouzdani saveznik, i ispuniti 2024. ili 2025. godine.

O SREDSTVIMA ZA KOHEZIJU

Važno je da u sljedećem Višegodišnjem financijskom okviru Europska unija zadrži visoka sredstva za kohezijsku politiku - koja omogućuje smanjivanje nejednakosti, kao i za ulaganje u poduzetništvo, zapošljavanje mladih te za nove sigurnosne izazove s kojima je EU suočen.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/prijatelji-kohezije-iz-bratislave-protiv-rezanja-sredstava-za-smanjivanje-razlika-izmedu