(VIDEO) Današnji susret sa srbijanski premijerom Aleksandrom Vučićem u Davosu - koji nije imao bilateralni karakter - prvi je otkako je Plenković preuzeo dužnost predsjednika Vlade RH. Prije panela, Plenković je rekao da za „pravi sastanak“ treba obaviti pripreme i dogovoriti teme, ali da je on otvoren za takav susret.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/porosenko-hahn-plenkovic-vucic-i-kurz-o-prosirenju-eu-stabilizaciji-istocne-europe-i

Vučić je pak u razgovoru s hrvatskim novinarima izjavio da je poziv premijeru Plenkoviću i hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović uvijek otvoren i da su razgovori uvijek „ljekoviti“.

Tim je povodom premijer Andrej Plenković u Davosu dao intervju za N1. Prenosimo ključne Plenkovićeve poruke:

http://hr.n1info.com/a174772/Video/Info/Plenkovic-za-N1-komentirao-Vucicev-poziv-u-Beograd.html

O ISKUSTVU & VAŽNOJ ULOZI RH

Naravno da je pozicija Hrvatske - kao članice Europske unije i NATO-a, zemlje koja je prošla proces pristupanju Europskoj uniji i prilagodbe - u smislu iskustva i svega onog što smo uspjeli ostvariti korisna zemljama koje su tek na tom putu. Kao netko tko sudjeluje na Europskom vijeću mislim da savjetom mogu pomoći zemljama da ispune kriterije.

O VUČIĆEVU POZIVU

Otvoren sam za razgovore i mislim da će doći do našeg susreta, no on treba biti dobro pripremljen. U Srbiji su uskoro izbori, volio bih da to bude tijekom ove godine, da stavimo na stol niz otvorenih pitanja koja postoje, pokušamo tražiti rješenja - i to ona koja će pridonijeti stabilizaciji odnosa i smanjivanju tenzija. To je politika koja je dobra i za Hrvatsku i za odnose sa svim susjednim državama, a upravo je na tragu konzultacija i s visokom predstavnicom Mogherini, s glavnim tajnikom NATO-a Stoltenbergom, povjerenikom Hahnom i nizom drugih sugovornika - svi žele stabilizaciju stanja na jugoistoku Europe i održavanju puta prema Europskoj uniji. Smatramo da je to ono sidro koje će učvrstiti proces reformi i smanjiti rizike destabilizacije.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/plenkovic-s-glavnim-tajnikom-nato-stoltenbergom-hrvatska-je-pouzdan-partner-i-saveznik

O ULASKU U OECD

Posebno me veselio sastanak s Angelom Gurríjom, glavnim tajnikom OECD-a. To je još jedina organizacija u koju Hrvatska ima realne mogućnosti da se priključi. Bilo bi dobro za nas, za našu dodatnu afirmaciju u poslovnom, gospodarskom, financijskom svijetu.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/davos-susreti-s-glavnim-tajnikom-oecd-gruzijskim-premijerom-svicarskom-predsjednicom-i

Kada bismo i taj cilj ostvarili u dogledno vrijeme, dali bismo još jednu poruku i ulagačima i kreditnim agencijama da je naš pravni i, naravno, fiskalni sustav stabilan i pouzdan. To je ono što bih htio učiniti - da svatko tko želi poslovati u Hrvatskoj zna da njegov poslovni plan neće biti ometen prečestom promjenom zakona ili nedjelotvornošću institucija na bilo kojoj razini.