Uoči novog kruga pregovora s Mostom, predsjednik HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u Središnjici je odgovorio na nekoliko pitanja okupljenih novinara:

Najavili ste da vas čeka intenzivan tjedan. Što će biti najintenzivnije ovog tjedna?

Danas tijekom popodneva nastavljamo pregovore s Mostom. Ujutro imamo nekoliko konzultacijskih, pripremnih sastanaka u HDZ-u i sve ide sukladno dogovorenom hodogramu. Ideja je da ovog tjedna dogovorimo sve ono što je najbitnije s Mostom.

Kad se govori o ustroju Vlade, jeste li za vertikalno upravljanje ministarstvima ili da se partneri kontroliraju? Što mislite da bi bilo uspješnije?

S mog aspekta nema kontrole: postoji jedna Vlada, jedinstvena politika Vlade i zajednički rad u Vladi.

Možemo li reći da je danas Dan D?

Ne možemo. Daleko je ovo od Dana D. Ovo su sve pregovori. Vidim da je medijski Dan D, ali što se mene tiče rokovi su jasni - 14. listopada je prva sjednica idućeg saziva Sabora i do tada ćemo sve dogovoriti.

Jeste li možda u vremenskom škripcu? Ide li presporo?

Sve ide najnormalnije. Pogledajte rokove koji su bili u prošlosti. Nemojmo stvarati neku umjetnu tenziju. Sve ide dobro.

Očekujete li da idućeg ponedjeljka na konzultacije kod predsjednice Republike Kolinde Grabar - Kitarović idete s potrebnih 76 potpisa?

Moguće.

O NEUSPJEHU REFERENDUMA U MAĐARSKOJ

Predsjednik HDZ-a je na upit novinara prokomentirao i neuspjeh mađarskog referenduma o migrantskim kvotama Europske unije:

Slaba izlaznost je na neki način bila i očekivana. Očito je da ta tema nije dovoljno motivirala mađarske birače i sada mađarska Vlada mora uzeti u obzir ovu poruku. Ali, isto tako, i oni koji su glasovali protiv kvota dali su određenu poruku. To je važna poruka i za EU.