Predsjednik HDZ-a i Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković je tijekom svoga današnjeg obilaska središnje i sjeverozapadne Hrvatske u mnogim gradovima - od Dugog Sela (Zagrebačka županija) preko Murskog Središća i Preloga (Međimurska županija) do Ludbrega, Ivanca i Varaždina (Varaždinska županija) - odgovarao na pitanja novinara (i) o aktualnim političko-gospodarskim temama.

Objedinjeno donosimo ključne poruke predsjednika Plenkovića:

O INCIDENTU U POŽEGI

Gradonačelnik Požege Vedran Neferović očito je fizički nasrnuo na novinara jednoga lokalnog portala. Prije svega, najoštrije osuđujem taj potez - on je krajnje neprimjeren, neovisno o razlozima ili o bilo kakvom trenutku slabosti. To je nedopustivo - takvo što se nije smjelo dogoditi.

Razgovarao sam s g. Neferovićem i zatražio sam od njega da se istog trena povuče iz kampanje za lokalne izbore. U njima je on, istina, i dalje kandidat za požeško-slavonskog dožupana, ali u aktivnostima kampanje više neće sudjelovati. Također sam zatražio da se ispriča za napad koji je, ponavljam, apsolutno neprimjeren.

O NACIONALNOJ RAZINI - NAKON IZBORA

Velika koalicija? Još smo daleko, daleko od toga. Predlažem svima da se koncentriramo na teme koje su važne za lokalne izbore 21. svibnja, na načelo supsidijarnosti i boljitak naših ljudi u svim krajevima Hrvatske. O situaciji na nacionalnoj razni razgovarat ćemo nakon lokalnih izbora. Pritom podsjećam da je HDZ donio tri odluke - o prestanku suradnje s Mostom jer su podržali inicijativu SDP-a za opozivom ministra financija, o razgovorima s parlamentarnim strankama radi rekonfiguracije parlamentarne većine te, ako se tako procijeni, o mogućnosti novih izbora.

Nema nikakve žurbe oko imenovanja novih ministara. Predstavit ćemo ih na prvoj saborskoj sjednici nakon izbora. Sve ide glatko, ako netko primijeti da škripi, neka mi javi.

O DORH-u & AGROKORU

Ne shvaćam po čemu bi to što je Vlada odobrila DORH-u dodatnih 5 milijuna kuna za istrage u Agrokoru mogao biti pritisak na pravosuđe. Pa DORH je zatražio ta dodatna sredstva s obzirom da je slučaj vrlo kompleksan, a glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan službeno pisao Vladi - koja odlučuje o proračunu i preraspodjeli sredstava.

Odgovorna se vlast u ozbiljnoj, organiziranoj državi - koja je članica EU i NATO-a - ne miješa u rad pravosuđa, DORH-a i policije, niti radi bilo kakav pritisak. Ali, ne radi ni hajku niti traži nečiji politički skalp. Odgovorna vlast samo omogućuje institucijama da imaju potrebne instrumente i alate kako bi svoj posao mogle raditi neovisno i učinkovito - da istraže sve eventualne nezakonitosti. To je ključ. I to je ta fina nijansa koju bi bilo dobro da javnost prepozna između politikantstva i ozbiljne politike. Ja pripadam ovoj drugoj.

O SPOZNAJAMA & AGROKORU

Nisam imao nikakvih saznanja kakve su Agrokorove poslovne knjige ili o tome da je koncern u tolikoj krizi. A je li znao netko drugi, kao što kaže da je to još početkom ove godine znao Ante Ramljak - moguće je. Ali, niti me je bilo koja služba ili institucija o tome obavijestila, niti sam to sam mogao znati.

O BUDUĆNOSTI AGROKORA

U ovom trenutku nitko sa sigurnošću ne može predvidjeti kakva će biti konačna konfiguracija koncerna. I pitanje moguće prodaje pojedinih tvrtki iz sastava Agrokora ovisit će o brojnim dogovorima s različitim vjerovnicima koji imaju velika potraživanja.

U tijeku je proces restrukturiranja i konsolidiranja Agrokora. Nama je najvažnije, a zato smo i krenuli u Zakon o izvanrednoj upravi, očuvanje radnih mjesta i stabilnost hrvatskog gospodarstva - bez bilo kakvih udara na naš financijski sustav. U ranoj smo fazi, a izvanredni povjerenik Ante Ramljak jučer nam je dao tek prvo izvješće. Plan A traje. Zakon pruža 12 mjeseci, idimo korak po korak… Jeste li doživjeli tsunami? Niste! Jesmo li ga spriječili? Jesmo! 'Ajmo malo govoriti o tome.