Na temu"Gospodarsko neznanje+porezna agresija=pad BDP-a" govorili su tajnikHDZ-ovog Odbora za gospodarstvo Goran Soldo i saborski zastupnici Ivan Šuker iIvan Domagoj Milošević.

Soldo je rekaoda je pad bruto društvenog proizvoda od 1,9 posto rezultat pogrešnog smjeraekonomske politike koju je vlada vodila posljednjih godinu dana te je direktnaposljedica pada potrošnje stanovništva, izostanka investicija i porezneagresije.

"Politikapovećanja poreza, PDV-a, trošarina, cestarina, struje, plina, goriva, grijanjai hrane uz manji dohodak građana nije politika koja će izvući Hrvatsku izkrize", kazao je tajnik stranačkog Odbora za gospodarstvo Goran Soldo.Drži kako se i u budućem kvartalu može očekivati daljnji pad BDP-a od dva dotri posto.

Soldo je pozvaovladu da odustane od, kako je rekao, "harača na nekretnine" iPrijedloga zakona o porezu na nekretnine, jer će on dovesti uništiti iosiromašiti ne samo građane, već će nestati i sektor graditeljstva u Hrvatskoj.

Osvrćući se nagodinu dana rada vlade, Soldo je kazao da je ona u proteklih godina ostvariladijalog s građanima putem zavoda za zapošljavanje, a s poduzetnicima iinvestitorima putem porezne uprave. Podsjetio je i da je vlada preuzela državus 315. 000 nezaposlenih dok ih je danas 347.000, što govori o njihovu radu uposljednjih godinu dana.

Saborskizastupnik HDZ-a Ivan Šuker rekao je da državni proračuna za 2013. godinu narashodovnoj strani ne nudi strukturne reforme, a rashodi se žele smanjiti naosnovu potencijalnih dogovora sa socijalnim partnerima. "S obzirom na toda nema reformi na rashodovnoj strani, onda se prihodovna strana možeisključivo oslanjati na novu poreznu presiju. Izmjenom Zakona o porezu nadodanu vrijednost i povećanjem nulte stope PDV-a na pet posto za kruh imlijeko, bez smanjenja stopa na nekim drugim prehrambenim proizvodima,prihodovna strana se u 2013. želi riješiti novom poreznom presijom", kazaoje Šuker.

Upozorio je ida je vlada stalnim napadima na poslodavce i sve one koje bi trebali otvaratinova radna mjesta i investicije, dovela do toga da u Hrvatskoj prošle godinenije bilo niti jedne značajnije privatna investicija.

"Rezultattoga je vrlo loša ocjena Hrvatske udruge poslodavaca i kreditne rejtingagencije koje su jasno poslale poruku - dali smo vam bianco podršku za 2012.godinu, a niste ništa učinili. Prijedlog proračuna za 2013. godinu vam jeizuzetno loš i mi vam šaljemo opomenu", kazao je Šuker.

Podsjećajući dasu u 2011. bili zaustavljeni i preokrenuti svi negativni gospodarski trendovi,saborski zastupnik Ivan-Domagoj Milošević smatra da porezna represija i rastporeza neće potaknuti potrošnju niti poduzetnike. Zastrašujućom smatra porukuministra financija Slavka Linića da su valjda poduzetnici krivi što nije došlodo rasta BDP-a. Dodao je da poruke hrvatskih političara prate i stranipotencijalni ulagači te da ne može zamisliti što bi se desilo u drugim zemljamakada bi i jedan član vlade za pad BDP-a optužio poduzetnike.

Smatra da vladasva svoja nastojanja treba usmjeriti na provedbu strukturnih reformi koje seprije svega trebaju odnositi na javnu administraciju, kako bi bila efikasanservis građanima i gospodarstvu te na uspostavu ozbiljne komunikacije sasocijalnim partnerima.

Na novinarskiupit kako komentiraju izjavu ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa daje Zakonom o poticanju investicija Hrvatska postala konkurentnije mjesto zainvesticije, Šuker je kazao da se radi o demagogiji.
"Hrvatskim građanima koji plaćaju 20 posto skuplju struju, 37 postoskuplji plin i koji će od 1. siječnja plaćati pet posto skuplji kruh i mlijekote vojsci nezaposlenih ta demagogija ne znači ništa", rekao je Šuker.