Predsjednik HDZ-a i Vlade mr. sc. Andrej Plenković večeras je u Hrvatskom saboru - nakon sastanka Kluba zastupnika naše stranke - odgovarao na pitanja brojnih okupljenih novinara. Komentirao je, između ostalog, cjelovitu poreznu reformu, koja je danas prihvaćena na saborskom Odboru za financije.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/odbor-za-financije-prihvatio-poreznu-reformu

Donosimo ključne poruke predsjednika Plenkovića:

O CJELOVITOJ POREZNOJ REFORMI

Na sastanku Kluba zastupnika HDZ-a pojasnio sam paket poreznih zakona - paket od njih 15. Usvojen je zajedničkim stavom svih članova Vlade - uključujući i kolega iz Mosta. Dokument predstavlja kompromis između stava HDZ-a i stava Mosta. On je temeljito pojašnjen i Klubu nacionalnih manjina. Ministar Zdravko Marić još je jednom predstavio reformu danas na Odboru za financije. Kada gledamo supstancu, samo je jedan zakon, onaj o PDV-u, doživio modifikaciju u odnosu na prvo predstavljanje.

Pokazali smo osjetljivost na socijalnu komponentu ovog paketa zakona, dobro smo čuli poruku koju su nam izrekli naši socijalni partneri, dogovorili smo se i s našim partnerima iz Mosta. Mislim da cjelina reforme ispunjava sva tri postavljena cilja - veći dohodak građanima, rasterećenje poduzetnika te održivost hrvatskoga proračuna i općenito javnih financija. Očekujem kvalitetnu raspravu u Hrvatskom saboru i punu potporu parlamentarne većine ovom paketu koji je tek uvod u daljnje aktivnosti u kontekstu ukupne ekonomske politike Vlade za 2017. godinu.

O „POREZNOM USKOK-u“

Ideja je da taj odjel bude dio velike Porezne uprave u kojoj četiri tisuće ljudi radi na otkrivanju poreznih prijevara i sprečavanju pranja novca. Na ovaj način tzv. porezni USKOK može biti samo manje podložan utjecajima i manipulacijama u odnosu na aktualno stanje - u kojem je ta služba direktno podređena ministru.

O SNS-u KAO KANDIDATU ZA EPP

HDZ će na glasovanju na Političkoj skupštini EPP-a biti suzdržan. Taj proces traje više od tri godine - od zahtjeva Srpske napredne stranke za dobivanje statusa pridružene članice, koji slijedi status države Srbije u kontekstu pristupnih pregovora. Pridruženo članstvo je praktično dogovoreno nakon posjeta specijalne radne skupine koju je EPP poslao u Beograd. Smatramo da SNS, kao vodeća stranka u Vladi Republike Srbije, treba u ovom procesu ispuniti obveze koje se tiču otvorenih pitanja vezanih za poglavlje 23. Ona se odnose na dobrosusjedske odnose i rješavanje niza pitanja za procesuiranje ratnih zločina, rješavanje pitanja koja se odnose na zaštitu manjina te pitanja o Zakonu o regionalnoj jurisdikciji. Ovim stajalištem kreiramo platformu koju ćemo u sljedećim godinama iskoristiti da Vlada pristupi dugoročnom rješavanju pitanja koja opterećuju naše odnose već 25 godina.

O MILANOVIĆEVOJ TVRTKI

Imam premalo informacija da bih mogao komentirati, ali mi je drago ako će se baviti europskim temama. U odnosu na njegovu izbornu kampanju, to je veliki iskorak naprijed.