- Zadnjih pet i pol mjeseci sam, zajedno sa svim ostalim članovima Vlade, od brojnih političkih aktera i komentatora bio optuživan da štitimo tog čovjeka, da pokušavamo prebaciti na porezne obveznike dugove te kompanije. Sada se samo potvrđuje da te optužbe nisu točne! - komentirao je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković, nakon otvorenja Europskog tjedna sporta na zagrebačkom Jarunu, optužbe koje je na račun njegove Vlade iznio bivši čelnik Agrokora i novopečeni bloger Ivica Todorić.

- Naš prvi i jedini interes bio je zaštititi hrvatsko gospodarstvo i financijski sustav - i to smo i uspjeli! Otvoreni smo da se sve istraži. Ne samo da smo zaštitili radna mjesta, zaštitili smo i opskrbu Hrvatske za vrijeme turističke sezone. Zamislite što bi bilo da nismo bili povukli taj potez! Upitajte OPG-ovce što bi bilo s njima da Vlada nije adekvatno reagirala. - nastavio je Plenković.

Nikakvog pritiska nije bilo

Osvrnuo se i na Todorićevu tvrdnju da je zahtjev za aktivacijom Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku potpisao pod prisilom:

- I sami znate da se zakon mogao aktivirati tek na zahtjev kompanije. Koliko se sjećam, kompanija prije toga nije bila dobila likvidnost za funkcioniranje. Nismo mi došli do Agrokora, Agrokor je došao do nas. Nikakvog pritiska Vlade nije bilo. Mislim da je danas sasvim jasno da je zakon donesen u skladu s Ustavom. Mi smo Vlada koja poštuje pravnu državu i to nas čini drugačijom. Stabilnost Hrvatske bila je naš jedini interes. Znam što Vlada radi, kojim se načelima vodimo, a za drugo morate pitati g. Todorića.

Izabran sam kako bih zastupao hrvatske interese!

Na upit novinara, predsjednik Plenković se osvrnuo i na otvoreno granično pitanje sa Slovenijom i svoj govor na Općoj skupštini UN-a:

- Prema Sloveniji smo otvoreni, želimo dijalog, želimo bilateralnim putem riješiti granice, dok bi Slovenija htjela implementirati presudu koju mi ne priznajemo. Preostaju jedino razgovori. U svom govora ne bih mijenjao ništa, izabran sam kako bih zastupao Hrvatsku!

EUROPSKI TJEDAN SPORTA

Na zagrebačkom jezeru Jarun službeno je pod motom "BeActive" otvoren Europski tjedan sporta kojem su uz brojne profesionalne sportaše i rekreativce nazočili i predsjednik Plenković, potpredsjednica Vlade RH dr. sc. Martina Dalić, ministar obrane general Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za šport Janica Kostelić...

Sportašima vječno zahvalni na promidžbi Domovine!

- Sport je izrazito važan za zdravlje i timski duh i samopouzdanje te općenito za pripremu niza drugih društvenih aktivnost. Drago mi je da je ovdje puno mladih i da je došlo mnogo kolega iz Vlade jer i na taj način želimo biti potpora mladima, našim sportašima amaterima, ali i sjajnim profesionalcima koji su u proteklih 25 godina toliko učinili na promidžbi Hrvatske da im vječno moramo biti zahvalni - kazao je predsjednik Plenković

Prema istraživanju - koje je u lipnju proveo Središnji državni ured za šport - gotovo se dvije trećine, odnosno 62% populacije Hrvatske starije od 15 godina uopće ne bavi sportskom ili rekreacijskom aktivnosti. Stoga će se Europski tjedan sporta održavati tijekom cijelog tjedna i u ostalim hrvatskim gradovima s namjerom da se građane svih dobnih skupina i tjelesnih mogućnosti potakne na aktivniji i zdraviji život.

U zdravom tijelu - zdrav duh!

Ova se manifestacija, pokrenuta na inicijativu Europske komisije, održava u Hrvatskoj već treću godinu za redom. Na Jarunu su postavljeni sportski tereni i posebne zone na kojima će se građani svih uzrasta moći okušati u prakticiranju gotovo svih vrsta sporta, ali i upoznati se s ponudom sportskih klubova, fitness centara te saznati više o važnosti zdrave prehrane.

Posebni programi bit će organizirani u školama kao i u tvrtkama diljem Hrvatske s ciljem skretanja pozornosti na važnost rekreacije i relaksacije na radnom mjestu.