Jednoglasnom potporom više od 400 izaslanika na VI. zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH u Mostaru usvojena je deklaracija kojom se traži sazivanje nove međunarodne konferencije za BiH te federalizacija te zemlje kako bi i Hrvati ostvarili jednakopravnost. Sabor HNS-a je prihvatio i izjavu o Domovinskom ratu u kojoj se ističe da su Hrvati kroz Hrvatsko vijeće obrane i Herceg-Bosnu obranili BiH, a prof. dr. Dragan Čović je jednoglasno izabran za predsjednika HNS-a.

Čestitka i potpora

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko sudionicima je uputio pismo potpore u kojem je podupro sadržaj usvojene deklaracije te naglasio da je cilj hrvatske politike u BiH potpuna ustavnopravna i institucionalna ravnopravnost hrvatskog naroda s ostala dva konstitutivna naroda u BiH. Istaknuo je, također, da je strateški interes Hrvatske da BiH postane članica EU i NATO-a te je podupro sadržaj deklaracije.

Prenosimo čestitku predsjednika Karamarka u cijelosti, a međunaslovi su urednički:

Uporni u borbi za ravnopravnost

Poštovani Predsjedniče Hrvatskog narodnog sabora,

Poštovani članovi i sudionici Hrvatskog narodnog sabora,

U nemogućnosti da osobno nazočim na Hrvatskom narodnom saboru zbog unaprijed preuzetih obveza izražavam svoju zahvalnost na pozivu, čestitam Vam  godišnjicu i želim Vam uspjeh u radu Sabora. Koristim i ovu prigodu čestitati Vam na izbornim rezultatima na proteklim općim izborima, kao i na izboru za člana Predsjedništva.

Cilj hrvatske politike u BiH je potpuna ustavnopravna i institucionalna ravnopravnost hrvatskog naroda s ostala dva konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini i niti jedno institucionalno rješenje koje ne polazi od toga standarda za nas nije prihvatljivo. Trenutna pozicija Hrvata u Bosni i Hercegovini daleko je od ustavnopravne, institucionalne i stvarne ravnopravnosti.

BiH naša druga domovina

Hrvatski narod, uostalom kao i drugi narodi, jedan je narod koji sada u najvećem broju živi u svojoj državi Republici Hrvatskoj, ali je njegova država i Bosna i Hercegovina i nikada se neće odreći svoga prava na BiH kao svoju drugu domovinu i državu. Hrvati u Bosni i Hercegovini za sebe ne traže ništa više, ali neće i ne mogu pristati niti na ništa manje, nego što imaju druga dva konstitutivna naroda.

Hrvati u Bosni i Hercegovini jesu najmalobrojniji narod, ali nisu manjina, nego su jedan od tri konstitutivna naroda. A aktualne političke tendencije u Bosni i Hercegovini, i ponašanje prema Hrvatima, je ispod razine kakvu imaju pojedine nacionalne manjine u nekim državama.

Ravnopravnost - uvjet opstanka BiH

Institucionalnu neravnopravnost Hrvata u BiH prepoznali su i svi važni međunarodni čimbenici, a nadam se da je prepoznaju i politički predstavnici druga dva konstitutivna naroda. To je problem koji mora biti riješen, jer je hrvatski identitet jedan od temelja identiteta Bosne i Hercegovine. Ustavnopravna i institucionalna ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda uvjet je opstanka BiH kao jedinstvene države.

Odugovlačenje rješavanja hrvatskog nacionalnog pitanja u BiH ne ide u prilog euroatlanskoj integraciji BiH kao države, a time i stabilnosti cijelog jugoistoka Europe. Bez rješenja hrvatskog pitanja, nema ni rješenja niti ostalih problema u BiH. Hrvatska, kao država ima legitiman interes u održanju stabilnosti Bosne i Hercegovine i imamo pravo reći što mislimo o položaju Hrvata u BiH, jer o stabilnosti BiH ovisi i stabilnost Hrvatske.

Za europski put BiH

Hrvatska je postala punopravna članica EU i u interesu joj je da to postane i BiH, ali prvi i nezaobilazan uvjet, kao što sam već istaknuo, za ubrzanje procesa pristupanja BiH u EU i NATO je rješavanje hrvatskog pitanja u BiH. Hrvatski interes je i interes EU, a to je stabilna BiH koja slijedi europske standarde.

Mislim da je došlo vrijeme da legitimni politički predstavnici sva tri konstitutivna naroda u BiH konačno sjednu i započnu, ili, bolje rečeno, nastave ozbiljne razgovore o održivom ustavnopravnom uređenju BiH kao višenacionalne države tri konstitutivna naroda i svih njezinih građana. BiH se može urediti samo kao decentraliziranu, pravnu i socijalnu državu sastavljenu od federalnih jedinica s jednakim pravima i odgovornostima. Uostalom, HDZ BiH već je izradio Osnove Ustava Bosne i Hercegovine, i mislim da je to dobra platforma za konstruktivne razgovore i dogovore o ustavnom uređenju BiH.

Krajnje vrijeme za rješenje!

Poučeni dosadašnjim iskustvom Hrvati nikad neće pristati na takva rješenja gdje će ih u institucijama na bilo kojoj razini vlasti predstavljati i zastupati „Hrvati“ koji nisu izabrani većinskom voljom hrvatskog naroda u BiH, a ne bi htjeli ni željeli da se stvori sustav koji bi u takvu poziciju doveo i druge narode, Bošnjake i Srbe.

Legitimni politički predstavnici hrvatskog naroda u BiH imat će punu potporu Republike Hrvatske i Republika Hrvatska će prihvatiti svaki dogovor kojeg prihvate legitimni predstavnici Hrvata u BiH. Svaki pokušaj „rješavanja„ hrvatskog pitanja u BiH mimo legitimnih predstavnika hrvatskog naroda u BiH i protiv njihove volje vodi BiH u slijepu ulicu.

Želeći Vam još jednom uspjeh u radu srdačno Vas pozdravljam!