(VIDEO) Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković održao je u Banskim dvorima konferenciju za novinare. Teme su, između ostalog, bile spomen-ploča HOS-a, odgoda poreza na nekretnine, sastanak Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije…

Izjavu predsjednika Plenkovića - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O SPOMEN-PLOČI HOS-a

Najavio sam prije nekoliko dana rješavanje pitanje spomen-ploče u Jasenovcu za 11 poginulih pripadnika HOS-a, koja je postavljena u studenom prošle godine. S obzirom da je u grbu udruge koja je spomen-ploču postavila slogan „Za dom spremni“, koji je po nizu aspekata neprihvatljiv u Jasenovcu, to smo pitanje riješili na način kako i inače želimo riješiti ovakve teme koje stvaraju velike ideološke prijepore u hrvatskom društvu. Dakle, vodili smo dijalog s udrugom koja je postavila spomen-ploču, uz poseban pijetet prema žrtvi 11 hrvatskih branitelja i njihovim obiteljima, te smo našli rješenje. Spomen-ploča je danas premještena iz Jasenovca u Novsku, u područje pod nazivom Trokut - u kojem su već ranije postavljena spomen-obilježja nizu postrojbi Hrvatske vojske koje su branile Domovinu.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/u-dijalogu-s-hrvatskim-braniteljima-naci-cemo-rjesenje-kontekst-koncentracijskog

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/predsjednistvo-i-nacionalno-vijece-podrzalo-rjesenje-koje-uvazava-zrtvu-i

O CJELOVITOM ZAKONSKOM RJEŠENJU

Na taj smo način riješili prvu fazu ove teme. Druga je, ključna i dugoročna faza, sustavno i jasno zakonsko reguliranje korištenja simbola i znakovlja totalitarnih sustava. Za razliku od onih koji misle da je to pitanje regulirano, nažalost - ono nije regulirano. Ti slogani i grbovi u statutima bili su dopuštani od različitih tijela vlasti u različitim političkim vremenima s različitim koalicijama i strankama koje su bile na vlasti. U tom su pogledu zakonito registrirani. S obzirom da smo na sjednici Vlade RH početkom ožujka formirali Vijeće za suočavanje s posljedicama totalitarnih sustava - kojim predsjeda akademik Zvonko Kusić i s kojim sam danas razgovarao - dogovorili smo da Vijeće intenzivira rad. Vijeće je sastavljeno od ljudi različitih svjetonazora - koji će u okviru sukladnom odluci Vlade raditi na preporukama za cjelovito zakonsko rješenje. Zakonsko rješenje na kraju će Vlada predložiti Hrvatskom saboru - tada ćemo nastojati riješiti pitanje pozdrava „Za dom spremni“, ali i simbola ostalih totalitarnih sustava. I to na cjelovit način - kako bi iz sudske i upravne prakse nestale dileme i kako se te teme ne bi zlorabile i Hrvatsku u 21. stoljeću kontinuirano vraćale nazad. To je vrijednosno pitanje i vrijeme je da ga riješimo.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/moderna-hrvatska-ne-temelji-se-ni-na-marsalu-titu-ni-na-zds-u-u-njoj-nema-mjesta-za-0

O ODGODI POREZA NA NEKRETNINE

Vlada RH će predložiti izmjene Zakona o lokalnim porezima kojim će biti odgođena primjena poreza na nekretnine. Održat ćemo argumentiranu i cjelovitu raspravu te napraviti važnu distinkciju između smisla, svrhe i uloge ovog poreza - koji je bio dio cjelovite porezne reforme, i onoga što se zove vrijednosni porez na nekretnine. A sve kako bismo do kraja rasvijetlili ovo pitanje koje je relevantno i zahtijeva da svi naši građani u cijelosti budu upoznati sa smislom i svrhom tog poreza.

O ZAHVALNOSTI VATROGASCIMA I PILOTIMA

Vezano za protupožarnu zaštitu, za na našu zahvalnost prema vatrogascima, pilotima kanadera, mehaničarima i svima koji su iz baze u Zemuniku dali doprinos u gašenju brojnih požara, podcrtat ću današnju odluku Vlade RH - 7,6 milijuna kuna ide Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici. Ona ima zadaću da zajedno s Ministarstvom unutarnjih poslova i Državnom upravom za zaštitu i spašavanje (DUZS) na najbolji način ta sredstva distribuira županijskim vatrogasnim zajednicama te javnim i dobrovoljnim vatrogasnim društvima.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/ispunjeno-obecanje-vlada-rh-nagradila-vatrogasce-sa-76-milijuna-kuna-iz

O AKCIJSKOM PLANU

Završen je sastanak Posebnog stručnog povjerenstva (PSP) za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije. Zahvaljujem rektorici Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijani Vican i svim ostalim članovima tog povjerenstva koji su - sukladno našem dogovoru u srpnju ove godine - dovršili rad na Akcijskom planu. Riječ je o vrlo precizno elaboriranim mjerama koje se trebaju poduzeti u nizu područja. Iza dokumenta u cjelini stoje svih članovi PSP-a. Povjerenstvo svjesno i namjerno ide s idejom da obrazovanje u Hrvatskoj bude tema oko koje gradimo najširi mogući konsenzus.

Zajednički je cilj partnera u parlamentarnoj većini krenuti u sljedećoj školskoj godini s pilot-projektima u školama - kako bi se novi obrazovni program testirao. Da bismo to mogli, potrebno je provesti mjere iz Akcijskog plana.