(VIDEO & PHOTO) Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković te predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković sudjelovali su sinoć na svečanom obilježavanju 140. obljetnice Hrvatskog Crvenoga križa (HCK) u zagrebačkome Hrvatskom narodnom kazalištu.

Nakon prigodnog programa, Plenković i Jandroković javljali su se na telefonske pozive u pozivnom centru u sklopu HRT-ova projekta „Uz nas niste sami“ - kojim se podržala humanitarna akcija Crvenog križa „Za dostojanstven život“, a čiji je cilj skrenuti pozornost na iznimno teške životne okolnosti u kojima žive brojne stare i nemoćne osobe.

Veliko srce i solidarnost

Čestitajući Hrvatskom Crvenom križu na velikoj obljetnici, predsjednik Plenković u javljanju za HTV istaknuo je da svakog dana brojni članovi i volonteri HKC-a pokazuju veliko srce i solidarnost diljem naše zemlje.

- U mnogim sam situacijama već ranije vidio koliko su na terenu, koliko su brzi i požrtvovni. Uistinu to jako cijenim.

Kazao je da akcija „Za dostojanstven život“, koja u fokusu ima naše sugrađane starije dobi, pokazuje da moramo voditi računa o onima koji su najugroženiji te je izrazio zadovoljstvo što ima mogućnost zajedno s brojnim drugim javnim osobama podržati ovu inicijativu.

Pomoć najugroženijima

Gosti iz Međunarodnog Crvenog križa i susjednih zemalja koji su došli na današnju svečanost - rekao je Plenković - šalju poruku da se i u međunarodnim okvirima jako cijeni svakodnevni rad Hrvatskog Crvenog križa.

Napomenuo je da i Vlada sa svoje strane, kao i jedinice lokalne i područne samouprave, također podupiru aktivnosti Crvenog križa koji pomaže hrvatskim ljudima i u slučaju elementarnih nepogoda, migracijskih kriza i bilo kojih izvanrednih okolnosti.

- Podržite ovu akciju, svakim pozivom povećat će se sredstva koja će pomoći najugroženijim obiteljima i našim sugrađanima starije dobi. Svaki poziv se računa!

Povelja Hrvatskog sabora

Gordan Jandroković na svečanom je obilježavanju Hrvatskom Crvenom križu uručio Povelju Hrvatskog sabora kojom se odaje priznanje za izniman doprinos u promicanju i ostvarivanju humanitarnih ciljeva i zadaća na području zaštite i unaprjeđenja zdravlja, socijalne skrbi, zdravstvenog i humanitarnog odgoja te u zalaganju za poštovanje međunarodnoga humanitarnog prava i zaštitu ljudskih prava.

- Ono što radi Hrvatski Crveni križ mogao bi biti primjer svima nama - da vodimo računa o onima koji imaju slabiju zdravstvenu zaštitu i materijalne probleme zbog kojih ne mogu dostojanstveno živjeti. Na nama je obveza da takvim ljudima pomažemo i gradimo društvo utemeljeno na solidarnosti i brizi za drugog čovjeka - istaknuo je Jandroković uručujući Povelju predsjedniku Hrvatskoga Crvenog križa Josipu Jeliću i izvršnom predsjedniku HCK-a Robertu Marktu.