Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković sudjelovao je na Europskom trgu u Zagrebu na manifestaciji „Naše domaće, sada i ubuduće“, koju priređuje Ministarstvo poljoprivrede.

Uz predsjednika Plenkovića bio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede (i potpredsjednik HDZ-a) Tomislav Tolušić.

Manifestacijom „Naše domaće, sada i ubuduće“ kroz 21 županiju Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska poljoprivredna agencija i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju promoviraju hrvatske poljoprivredne proizvode te novosti u Programu ruralnog razvoja.

164 tisuća OPG-ova ima korist od članstva u EU!

Pozdravljajući okupljene, predsjednik Vlade Plenković izrazio je zadovoljstvo što se ovom manifestacijom diljem hrvatskih županija građanima i gostima u Hrvatskoj pokazuje što sve hrvatska poljoprivreda i hrvatsko selo ima.

Osvrnuo se i na kontekst pete godišnjice članstva Hrvatske u EU. Kazao je da su prednosti članstva brojne jer je više od trećine europskoga proračuna posvećeno upravo zajedničkoj poljoprivrednoj politici i ruralnom razvoju.

- Hrvatska ovih prvih nekoliko godina od toga ima znatne koristi i kroz sredstva za subvencije našim poljoprivrednicima i kroz sredstva za ruralni razvoj. Oko 164 tisuće obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava ima koristi od članstva Hrvatske u Europskoj uniji.

Zdravo, kvalitetno, sigurno i hrvatsko!

Naglasio je da su Vladi poljoprivreda i ravnomjerni regionalni ruralni razvoj u fokusu interesa te da su već doneseni ključni zakonski propisi: Zakon o poljoprivrednom zemljištu, Zakon o obiteljskom  poljoprivrednom gospodarstvu te Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom.

https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-primio-trgovce-hranom-i-otkupljivace-poljoprivrednih-i-prehrambenih-proizvoda/24144

- Zdravo, kvalitetno, sigurno i hrvatsko, to je poruka Vlade poljoprivrednicima, trgovcima i potrošačima. Od hrvatske poljoprivrede očekujem sjajan doprinos hrvatskoj turističkoj sezoni.

TOLUŠIĆ: Hrvatska ima najbolje proizvode na svijetu!

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić komentirao je i novi slogan za promociju hrvatskih poljoprivrednih proizvoda „Jedite kulen na kojem je odrastao Mandžukić“.

- Hrvatska ima najbolje proizvode na svijetu, u to sam se uvjerio - kvalitetni su, zdravstveno ispravni i sigurni. Uspjeh nogometnih reprezentativaca daje nam prepoznatljivost i u Čileu, Urugvaju, Argentini ili drugdje u svijetu.

Brojni hrvatski proizvođači došli su danas u Zagreb predstaviti proizvode koji nose neku od oznaka kvalitete: mlijeko s hrvatskih farmi, meso s hrvatskih farmi, jaja s hrvatskih farmi, med s hrvatskih pčelinjaka te brašno i kruh s hrvatskih polja.

Predstavljeni su i hrvatski proizvodi prepoznati u cijeloj Europskoj uniji, jer nose jednu od zaštićenih europskih oznaka: izvornosti, zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalnog specijaliteta.