Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković sudjelovao je danas u zagrebačkom Hotelu Esplanade na konferenciji „Hrvatska kakvu trebamo - Poljoprivreda za 21. stoljeće“, koju je organizirao Večernji list. U pratnji predsjednika Plenkovića bili su ministar poljoprivrede (i potpredsjednik HDZ-a) Tomislav Tolušić te ministar financija dr. sc. Zdravko Marić.

Plenković je u svom govoru najavio tri ključna zakona koja će Vlada donijeti kako bi se osnažila uloga poljoprivrednika u odnosu na prerađivačku industriju, a pogotovo u odnosu na trgovinu, što je i europski trend koji Hrvatska slijedi: Zakon o poljoprivrednom zemljištu, o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu te o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi, s ciljem da pravno uredi odnose u lancu opskrbe hranom.

Poljoprivreda - ključna tema

Predsjednik Plenković započeo je govor jasnom porukom da je poljoprivreda jedna od ključnih tema ne samo hrvatskog gospodarstva, nego i politike.

Kazao je da se hrvatski poljoprivrednici suočavaju s puno izazova, a posebno je izdvojio nedostatak zemljišta, elementarne nepogode koje uništavaju ili znatno smanjuju godišnje urode, pad proizvodnje u određenim poljoprivrednim granama i niske otkupne cijene koje ne jamče održivost daljnje proizvodnje. Pritom je izdvojio mljekare, konstatiravši činjenicu da je ipak, nakon sastanka koji je održan s njima u Vladi, kod dijela otkupljivača zamjetan trend povećanja otkupne cijene.

https://vlada.gov.hr/vijesti/vlada-ce-organizirati-sastanak-mljekara-i-velikih-trgovackih-lanaca-najavljena-i-stroza-kontrola-dumpinga-cijena/22349

Imamo sve preduvjete

Istaknuo je da Hrvatska ima sve preduvjete za poljoprivrednu proizvodnju - vodu, nezagađeni zrak, izvrsne klimatske preduvjete te radišne i vrijedne ljude koji žive na selu i proizvode hranu.

- Zato je ključ kako da ove uložene milijarde kuna poticaja dovedu do povećanje proizvodnje. Vlada, kao i svi akteri koji se bave poljoprivredom, neće biti zadovoljni dok se ne preokrene trend pada poljoprivredne proizvodnje.

3,3 milijarde kuna za izravna plaćanja

Posebno važnim je ocijenio dohodak poljoprivrednika jer bez pravog interesa i motivacije poljoprivrednika - i odgovarajuće zarade u bavljenju poljoprivrednim aktivnostima - nema promjene smjera i napretka.

Podsjetio je da je Vlada za izravna plaćanja poljoprivrednicima ove godine isplatila 3,3 milijarde kuna, a sljedeći mjesec isplatit će se 922 milijuna kuna predujma izravnih plaćanja poljoprivrednicima, što je za 14 posto više nego lani.

- Želimo kao Vlada organizirati rad državne uprave na način da izgradimo okvir u kojem će dohodak poljoprivrednika rasti, ali u kojem će konačno doći i do preokreta u trendu stvaranja dodane vrijednosti u poljoprivredi.

Niz konkretnih poteza

Izrazio je uvjerenje da će se tijekom ovog financijskog razdoblja Europske unije zabilježiti porast produktivnosti poljoprivrednika te dugoročna održivost hrvatske poljoprivrede. U sedmogodišnjem aktualnom okviru europskog proračuna, naime, 36 posto sredstava alocirano je upravo za poljoprivredu, što je 408 milijardi eura koji se redistribuiraju među države članice.

U svega godinu dana mandata - istaknuo je Plenković - Vlada je učinila niz konkretnih poteza koji se odnose na ruralni razvoj i poljoprivredu.

- Činimo sve da europski novci budu dostupni i usmjereni na razvoj hrvatskog sela, što će pridonijeti i našim ciljevima gospodarske i demografske politike te revitalizacije hrvatskog društva. Smanjili smo administrativne prepreke, skratili rokove te ubrzali obradu  projekata pristiglih kroz natječaje.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/proceduru-za-dodjelu-eu-novca-skratili-smo-s-2-godine-na-46-dana-je-ono-sto

434 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja

Podsjetio je da je u 2017. isplaćeno 434 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja, što čini 52 posto ukupno isplaćenih sredstava za programsko razdoblje 2014.-2020. Kazao je i da je u realizaciji više od milijardu kuna vrijednih projekata u poljoprivredi.

- Kroz poreznu reformu omogućili smo primjenu snižene stope PDV-a od 13 posto na repromaterijal u poljoprivredi - gnojivo, stočnu hranu i sadnice što ima pozitivan utjecaj na smanjenje cijene poljoprivrednih proizvoda.

Zakon o poljoprivrednom zemljištu

Predsjednik Plenković je naglasio da je Vlada pripremila i niz zakona koji imaju za cilj podizanje produktivnosti. Naveo je Zakon o poljoprivrednom zemljištu, kojim će se ubrzati postupak raspolaganja zemljištem u vlasništvu države i kontrolu njegovog korištenja, čime će se u funkciju staviti i zapušteno privatno zemljište, što će povećati površinu obradivog poljoprivrednog zemljišta.

- Na taj način zaustavit ćemo trend usitnjavanja proizvodno tehnoloških cjelina - jer želimo poticati okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta. Omogućit ćemo dodjelu poljoprivrednog zemljišta stočarima koji nemaju dovoljno poljoprivrednih površina u odnosu na broj grla stoke te mladima i domicilnim poljoprivrednicima, kojima je ta aktivnost jedina djelatnost.

Zakon o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu

Najavio je da Vlada priprema i Zakon o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, koja su temelj hrvatske poljoprivredne proizvodnje. Pojasnio je da će prvi put taj jedinstveni akt definirati organizacijski oblik poljoprivrednika, ali i omogućiti OPG-ovima bolje uvjete obavljanja gospodarske djelatnosti.

Namjera je ovim zakonom otvoriti mogućnosti proširenja poljoprivrednih djelatnosti te potaknuti OPG-ove na razvoj vlastitih kapaciteta u proizvodnji prehrambenih proizvoda i pružanja usluga u poljoprivredi te s njom povezanih djelatnosti kako bi se što bolje iskoristili znanje, vještine i rad članova OPG-ova.

- Naš je cilj motivirati članove OPG-ova da ostanu u područjima gdje žive i rade te da postupno idemo u proces profesionalizacije kako bismo formirali OPG-e koji će se poljoprivredom baviti u proizvodnom, poduzetničkom i tržišno orijentiranom smislu.

Pravno urediti odnose u lancu opskrbe hranom

Vlada je pokrenula i izradu Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi, s ciljem da pravno uredi odnose u lancu opskrbe hranom. Plenković je objasnio da je jačanjem velikih sustava trgovačkih lanaca došlo do znatnog preustroja trgovine na malo prehrambenim proizvodima, uz gašenje velikog broja malih i srednjih trgovaca, čime se tržišna i gospodarska snaga koncentrirala u okviru desetak trgovačkih lanaca.

- Problem postojanja nepoštenih trgovačkih praksi nastojimo smanjiti jer su brojni poljoprivredni proizvođači i tvrtke iz prehrambene industrije od ovakvih praksi imali štete. Takvo stanje prijeti opstojnosti sektora proizvodnje hrane - proizvođača hrane bez obzira na pravni oblik djelovanja, bilo to obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG), mala, srednja ili velika poduzeća iz poljoprivrede i prehrambene industrije te time nastaju poremećaji u opskrbi hranom u Hrvatskoj.

„Od polja do stola“

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a podsjetio je i da se Zakonom o javnoj nabavi dala mogućnost javnim naručiteljima poput škola, vrtića, bolnica i studentskih centara da prilikom nabave hrane prioritet ima ona hrana koja „od polja do stola“ putuje najviše 48 sati.

- Time potrošači dobivaju kvalitetnu i svježu hranu, a domaći proizvođači unaprijed osiguran plasman svojih proizvoda.

Jačanje domaće proizvodnje

Istaknuo je da navedeni zakoni čine novi pravni okvir koji bi trebao osnažiti ulogu primarnog sektora i poljoprivrednika u odnosu na prerađivačku industriju, a pogotovo u odnosu na trgovinu, što je i europski trend kojeg Hrvatska slijedi.

Plenković je pozdravio dinamične i angažirane aktivnosti koje provodi Ministarstvo poljoprivrede na čelu s ministrom Tomislavom Tolušićem.

- Želimo okvir za proizvodnju hrane, za domaće, konkurentne i samodostatne poljoprivrednike s proizvodima koji će cjenovno pratiti i parirati uvoznim proizvodima te odskakati kvalitetom kako bi bili dostupni hrvatskim potrošačima. Na taj način osigurat će se održivost i razvoj hrvatske poljoprivrede.

Domovinska sigurnost

Na kraju, predsjednik Plenković istaknuo je da je poljoprivreda važan dio ukupnog koncepta domovinske sigurnosti jer su proizvodnja hrane i hrvatska poljoprivreda važne za funkcioniranja svih segmenta države i gospodarske politike.