Na inicijativu predsjednika Vlade RH i HDZ-a Andreja Plenkovića te potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova (i članice Središnjeg odbora HDZ-a) Marije Pejčinović Burić, u Zagrebu se jučer i danas održava Konferencija veleposlanika, generalnih konzula i otpravnika poslova Republike Hrvatske.

Osim predsjednika Plenkovića i potpredsjednice Pejčinović Burić, hrvatskim su se diplomatima obratili i predsjednik Hrvatskog sabora (i glavni tajnik HDZ-a) Gordan Jandroković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane (i član Predsjedništva HDZ-a) general Damir Krstičević te predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Produžena ruka hrvatske države

U svom obraćanju, Plenković je istaknuo da je velika prednost u politici činjenica da predsjednik i Vlade i Sabora te predsjednica RH imaju diplomatsko iskustvo.

- Vaša je zadaća da projicirate Hrvatsku onakvu kakva ona jest 2017. godine, onakvu kakvu smo priželjkivali od 1990. u pogledu vrijednosti kojima pripadamo, standarda kojima težimo i interesima koje zastupamo. Znamo što rade druge zemlje, pratimo globalne i europske procese. Vi ste produžena ruka hrvatske države u inozemstvu i to morate jako dobro identificirati u smislu stajališta koja u ključnim državnim pitanjima zauzimamo.

Učinkovito korištenje EU fondova

Dodao je da pritom moramo uvijek i snažno jačati demokratski legitimitet europskih institucija, uključujući i veću participaciju na europskim izborima, te Hrvatskoj učiniti vidljivijom redistributivnu snagu europskog proračuna.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/u-7-mjeseci-nasa-je-vlada-povukla-3-puta-vise-eu-novca-nego-sto-je-ucinjeno-u-prosle-3

- Kontinuirano povećavamo apsorpcijske sposobnosti sredstava u ovoj financijskoj perspektivi. To je zadaća o kojoj Vlada, na zatvorenome dijelu, doslovno svaka dva tjedna temeljito raspravlja. I sami ste vidjeli da su jučer potpisani novi projekti. Međutim, tek će izgradnjom Pelješkoga mosta najširoj javnosti postati jasno što znači dobiti bespovratna sredstva u tolikom iznosu, za tako velik i konkretan projekt.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/europska-komisija-bespovratno-dodijelila-357-milijuna-eura-za-izgradnju-peljeskog