(VIDEO) Predsjednik HDZ-a i Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković danas je u Preporodnoj dvorani palače Narodnog doma u Zagrebu - nakon komemoracije u povodu 18. godišnjice smrti utemeljitelja naše stranke i moderne Hrvatske dr. Franje Tuđmana - dao izjavu za brojne okupljene novinare.

Izjavu predsjednika Plenkovića možete pogledati u cijelosti, a u nastavku i pročitati:

Sutra je 18. godišnjica smrti prvoga hrvatskog predsjednika i predsjednika HDZ-a dr. Franje Tuđmana. Drago mi je da smo na komemoraciji evocirali ključna postignuća dr. Tuđmana - čovjeka koji je prepoznao znakove vremena, omogućio pomirbu hrvatskog naroda, jedinstvo Domovine i iseljeništva, ostvario demokratske procese te slobodnu i demokratsku Hrvatsku. Pod vodstvom dr. Franje Tuđmana - i uz žrtvu hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu - stekli smo slobodu. Vojno-redarstvenim operacijama Oluja i Bljesak ne samo da je oslobođen veliki dio okupiranog teritorija, već su promijenjene ravnoteže snaga i u Bosni i Hercegovini. Državničku viziju dokazao je mirnom reintegracijom Hrvatskog Podunavlja. Postavio je temelje našeg europskog puta i europeizacije, a Vlade RH nakon njega ostvarile su taj cilj.

Zaokružili smo, dakle, sve strateške ciljeve, a na nama je sada da - vodeći računa o doktrini dr. Tuđmana - radimo na stabilnosti zemlje, jačanju institucija, pouzdanosti pravne države, gospodarskom rastu i razvoju te društvenoj solidarnosti i pravednosti. Sve to u europskom kontekstu, uvjereni da je ova privilegija - imati svoju državu - čast i zadaća na kojoj moramo trajno raditi.