Nakon sastanka užeg Predsjedništva HDZ-a, predsjednik Plenković objavio je da vodstvo naše stranke pokreće stegovni postupak protiv Darka Milinovića zbog najtežih povreda članskih obaveza i nanošenja političke štete HDZ-u:

- I ja kao predsjednik stranke, kao i ostali članovi užeg Predsjedništva, nećemo dopustiti da se od HDZ-a radi cirkus. Neprihvatljiva su nam „događanja naroda“. Sva pitanja koja su bila na dnevnom redu trebao je i mogao riješiti sa stranačkim tijelima koja su zadužena za organiziranje izbora. Zbog toga smo odlučili da Predsjedništvo HDZ-a protiv Milinovića pokrene stegovni postupak zbog najtežih povreda članskih obaveza i nanošenja političke štete HDZ-u.

Neozbiljnima ovdje nije mjesto!

HDZ se kao najodgovornija i najveća stranka - naglasio je Plenković - mora znati razlikovati od onih koji nisu ozbiljni:

- Milinovićevo ponašanje je neozbiljno, neodgovorno i nepotrebno. Žao mi je što je odbio ponudu da održi sastanak s članovima Središnjega izbornog povjerenstva HDZ-a i s povjerenikom Županijskog odbora HDZ-a Ličko-senjske županije Darkom Nekićem.

Nedopustivo ponašanje!

Većina članova HDZ-a iz Gospića - koji su, kako ističe, u Središnjici HDZ-a bili lijepo primljeni - „nagovoreni“ su da dođu u Zagreb:

- A nikakvog razloga za to nije bilo. Od svih tema koje su danas na dnevnom redu u hrvatskom društvu, poput rasta BDP-a za 2.9 posto ili pronalaženja rješenja za isplatu plaća radnicima Uljanika, ovo je nepotrebna tema s kojom se opterećuje stranka. Neću dopustiti da bilo koji član HDZ-a na ovakvim bizarnim primjerima nanosi štetu našoj stranci. To ne dolazi u obzir!

Stvar je vrlo jasna!

Upitan može li se Milinovića izbaciti iz HDZ-a jer se on već duže vrijeme „poziva“ na Statut HDZ-a, predsjednik Plenković nedvosmisleno je odgovorio:

- Može. No to je na Visokome časnom sudu HDZ-a. O sankciji ne odlučuje političko tijelo kao što je Predsjedništvo HDZ-a. Ono može samo pokrenuti stegovni postupak, što će i učiniti. Mi smo ozbiljni, a onaj koji je neozbiljan mora odgovarati za svoje postupke. Stvar je vrlo jasna.