(VIDEO) Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković sinoć je, u povodu druge godišnjice mandata naše Vlade, gostovao u RTL-u Danas. S njim je razgovarala novinarka Damira Gregoret, a u nastavku donosimo ključne poruke predsjednika Plenkovića:

O USPOSTAVLJENIM TRENDOVIMA

Unatoč oporbi i svim njenim „inicijativama“, mi smo tu dvije godine. Gledajući naš program i ono što smo zatekli kad smo preuzeli dogovornost za RH, možemo biti zadovoljni trendovima koje smo uspjeli uspostaviti. Ima jako puno posla u svim mogućim sektorima i reformama, ali mislim da se s tim dobro nosimo unatoč svim problemima koji su nam izronili iz ormara kao naslijeđe hrvatske ekonomske tranzicije.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/2-godisnjica-nase-vlade-ekonomski-po...

O VLADINIM POSTIGNUĆIMA

Dobro je da smo napravili dosta toga na temeljnom trokutu - ozbiljna fiskalna konsolidacija, provođenje strukturnih reformi i privlačenje investicija. Ostvarili smo suficit državnog proračuna, smanjili javni dug, imamo kontinuirani gospodarski rast, povećali smo zaposlenost za 71 tisuću radnih mjesta. Gledajući investicije u RH, ova je godina najuspješnija ikad! Smanjili smo broj zaostalih predmeta na sudovima za 120 tisuća, smanjili broj dužnika i blokiranih građana…

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/reformama-ekonomskim-postignucima-i-j...

O MIROVINSKOJ REFORMI

Iznjedrili smo 6 zakonskih prijedloga koje je Vlada usvojila u srijedu, a u petak su stavljeni u dnevni red Sabora. Riječ je o cjelovitoj reformi sa ciljem da se mirovinski sustav učini

održivim i povećaju mirovine. Ministar Pavić je u ovoj fazi napravio maksimum koji se mogao - ostanak drugog i trećeg stupa, ali na način da ne budu toliki teret za proračun. Upravo je SDP, koji danas podržava prosvjed sindikata, 2014. Donio zakon da se u mirovinu ide sa 67 godina. Zgodno je biti u oporbi pa se buniti.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/cilj-reforme-povecanje-mirovina-i-du... http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/u-izbornom-programu-najavili-smo-da-...

O HRVATSKIM BRANITELJIMA & DOMOVINSKOM RATU

Donijeli smo jedinstveni Zakon o hrvatskim braniteljima, povećali proračun za obranu, za 50 posto povećali proračun za Ministarstvo hrvatskih branitelja u odnosu na 2016. godinu, imate brojne iskorake u MUP-u i statusu hrvatske policije, od Zakona o domovinskoj sigurnosti do protupožarnog sustava. U toj domeni napravili smo sve što smo i obećali. A da ne govorimo o dignitetu Domovinskog rata - u Vladi imate dvojicu zapovjednika gardijskih brigada. Nema Vlade koja je to imala od Domovinskog rata do danas.

O MIRNOJ REINTEGRACIJI

Mirna reintegracija Hrvatskog Podunavlja jedna je od najboljih odluka koje je donioprvi predsjednik Tuđman - da nakon Bljeska i Oluje ne izazove nove žrtve i razaranja, nego da pametnim, diplomatskim putem, uz pomoć UN-a, reintegrira teritorij koji je bio naslonjen na Srbiju. Duboko suosjećamo sa žrtvama, čija su svjedočanstva iznesena na skupu u Vukovaru - svi ratni zločini trebaju se procesirati. Mene je, međutim, zabrinulo to što je u nekim govorima, a tu ne mislim na gradonačelnika Penavu, u pitanje doveden koncept mirne reintegracije, suživota, pomirbe i uspostave povjerenja. Neki političari koji su se pojavili u Vukovaru nastojali su profitirati na prosvjedu i manipulirati inicijativom.

O AFERI SMS & PROBIJANJU MJERA

Sve se treba rasvijetliti. Probijanje mjera i njihovo dojavljivanje nedopustiva su za bilo koju državu. Očekujem - i to sam rekao svima - da se do posljednjeg detalja utvrdi kako je moguće da se tako nešto dogodi, ali i da se vidi sve o operacijama falsificiranja SMS-ova i s kojim ciljem. To moraju napraviti nadležna tijela bez ikakvoga političkog utjecaja ili „usmjeravanja“. Fabricirani su lažni SMS-ovi koji su i mene uključivali, pa me zanima tko točno stoji iza njih.

O REFERENDUMSKIM INICIJATIVAMA

Najvažnije je da prionemo izradi cjelovitog Zakona o referendumu jer je sadašnji prepun praznina. Promatrače pri provjeri potpisa nismo dozvolili jer za to po mom dubokom uvjerenju nije bilo potrebe. Ne samo zato jer vjerujem u pouzdanost i nepristranost institucija koja su to radila na najvišim sigurnosnim kriterijima, nego i zato što će svaka inicijativa imati pravo uvida i provjere svakog potpisa koji je proglašen neispravnim. Neće oni ponovno gledati milijun i 200 tisuća potpisa, nego 40-ak tisuća koji su proglašeni nevažećima.