Gostujući večeras u Dnevniku HTV-a, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane (i predsjednik Odbora za nacionalnu sigurnost, obranu i unutarnje poslove HDZ-a) general Damir Krstičević istaknuo je da su uhićenja u Orašju imala za cilj politički destabilizirati i Republiku Hrvatsku i Hrvate u BiH:

Zaštititi nacionalne interese i Hrvate u BiH

- Cilj je unijeti nemir ne samo među među bivše pripadnike HVO-a, nego i sve naše sunarodnjake u BiH. Hrvatska Vlada mora učiniti sve da zaštiti hrvatske nacionalne interese i Hrvate u BiH. Jamčim im da ćemo to učiniti!

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/sjednica-vlade-europska-bih-jedini-je-put-za-njenu-stabilnost-i-prosperitet-te

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/plenkovic-covic-vlada-rh-ce-pruziti-punu-pravnu-konzularnu-i-financijsku

Kao i svaki drugi hrvatski branitelj

Na pitanje novinara Zoltana Kaboka strahuje li da bi mogao biti uhićen ako i kada dođe u BiH, Krstičević je odgovorio da strahuje kao i svaki normalan čovjek, kao i svaki drugi hrvatski branitelj. No pritom je naglasio:

- Ponosan sam na svoj ratni put. Ponosan sam jer sam sudjelovao u akcijama Južni potez i Maestral kojima smo donijeli mir BiH.

Poraze u ratu žele pretvoriti u pobjede u miru

Krstičević je napomenuo da smo u proces dijeljenja vojne dokumentacije ušli nepromišljeno. U tim dokumentima ne stoji ništa sporno, no oni postaju opasni kada ih se vadi iz konteksta - kad ih koriste oni koji svoje poraze u ratu žele pretvoriti u pobjede u miru.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-srbi-svaki-svoj-poraz-u-osvajackim-pohodima-prikazuju-kao-zlocin-onih-koji

Sustav domovinske sigurnosti - odgovor na nove ugroze

Govoreći pak o sustavu domovinske sigurnosti, za čiju je izradu zadužen, general Krstičević je kazao da je to moderan odgovor na nove ugroze, sustav koji će biti proaktivan i pripremiti Hrvatsku da bude brža, bolja i spremnija od onih koji joj predstavljaju prijetnju.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/sustav-domovinske-sigurnosti-i-nova-strategija-radi-zastite-svakoga-naseg-covjeka

Izdvajanje za obranu - ulaganje u našu sigurnost!

Jedini razlog zašto nije otišao u Sarajevo na sastanak ministara obrane država članica Obrambene suradnje srednje Europe (CEDC) - ističe - jest posvećenost pripremi prijedloga proračuna za svoje ministarstvo. MORH je, naime, proračunom u 2016. ostao bez 4 milijarde kuna:

- Izgubili smo 26 posto proračuna. Kad se pogleda sigurnosna situacija, postajemo svjesni da nam treba veće izdvajanje za obranu. I za to ću se zalagati! To je ulaganje u našu sigurnost i prosperitet.