TemeljemSporazuma, HDZ i BUZ zajedno će raditi "na zaštiti svih onih koji žive odsvog rada, interesa umirovljenika i svih socijalno ugroženih". Navodi se ida će HDZ i BUZ zajednički izaći na izbore za zastupnike Europskog parlamentate na iduće parlamentarne izbore. Također, dvije stranke će za predstojećelokalne izbore preporučiti suradnju u svim jedinicama gdje je to moguće.

Izrazivšizadovoljstvo sporazumom sa BUZ-om, Karamarko je upozorio da je danas uHrvatskoj problem broj jedan nekvaliteta života građana, a u čijoj su strukturiumirovljenici najugroženija kategorija. "Taj sindrom nekvalitete života,na žalost, prelazi i na sve ostale kategorije građana zahvaljujućijednogodišnjem neradu i neuspjehu aktualne vlade", kazao je.

Napominjući dase ta koalicija može nazvati i koalicijom za bolji život u Hrvatskoj,predsjednik HDZ-a rekao je da narod sve teže trpi sve što se događa."Svjedoci smo novog poreza na nekretnine koji će biti zadnji udaracstandardu. Koliko će samo umirovljenika biti prisiljeno prodavati nekretninekoje su naslijedili ili stanove u kojima žive da bi mogli udovoljiti nerazumnimzahtjevima. To je jedan agresorski porezni zakon", istaknuo je Karamarko.

PredsjednikBUZ-a rekao je da umirovljenici tim sporazumom žele biti konstruktivnikoalicijski partner i sukreatori nove socijalne i mirovinske politike iz kojeće korist imati svi umirovljenici.
"Ali ne na način da koalicijskog partnera ucjenjujemo svojim prohtjevima,već sukladno mogućnostima hrvatskog gospodarstva, polučimo najbolji rezultat zaone koje predstavljamo", rekao je Špika.

Naglasio jekako Kukuriku koalicija, koja predviđa da bi prosječna mirovina trebalaiznositi 25 posto prosječne plaće, nema moralno pravo tražiti glasumirovljenika. "Sve što umirovljenici sada žele je da imaju mirovinudostatnu za život dostojna čovjeka. Ovo što sada imaju je ispod svih kriterija,a ono što slijedi biti će još gore. Učinit ćemo sve da tome stanemo na kraj ida u suradnji s HDZ-om krenemo putem prosperiteta i dobrobiti za sve umirovljenike",kazao je Špika.