Sporazumomje predviđeno usuglašeno djelovanje te dvije stranke u pitanjima bitnim zarazvoj i napredak Republike Hrvatske te zajednički izlazak na izbore zaEuropski parlament i Hrvatski sabor dok je, kada je riječ o lokalnim izborima,preporučen zajednički izlazak "gdje god je to moguće".

Poriječima T. Karamarka, "pet do dvanaest je da se ujedine državotvornestranke i pokušaju Hrvatsku učiniti boljom i pravednijom".

"Nećemodopustiti da se bilo koja hrvatska vrijednost nastala devedesetih godinarelativizira i stavlja u drugi plan iza socijalističkih vrijednosti koje nam sedanas nude i nameću", poručio je Karamarko nakon potpisivanja sporazuma.

RužaTomašić ocijenila je kako temeljem sličnosti svojih programa dvije stranke želeposlati poruku građanima Hrvatske da imaju znanja i sposobnosti oživotvoriti istvoriti nove vrijednosti na političkoj sceni Hrvatske.

"Prošliizbori su nas naučili da svatko tko kaže da je desničar i pravaš, to i nije. Uzto, mislili smo da će Kukuriku koalicija nešto napraviti, ali nije",navela je Tomašić govoreći o razlozima uspostavljanja trajne suradnje s HDZ-om.

Predsjednik HDZ-aTomislav Karamarko položio je vijence i zapalio svijeće na Memorijalnom grobljužrtava Domovinskog rata, Centralnom križu, Trpinjskoj cesti, Spomen domuOvčari, grobu Blage Zadre te kod spomenika prvog hrvatskog predsjednika dr.Franje Tuđmana.