Član HDZ-ova Odbora za nacionalnu sigurnost, obranu i unutarnje poslove Nikola Brzica gostovao je HTV-ovoj emisiji „Otvoreno“ (urednik i voditelj: Mislav Togonal). Komentirao je, među ostalim, suvereno pravo hrvatske države o modernizaciji vlastitih Oružanih snaga, partnerstvo u NATO-u, međudržavne odnose sa Srbijom…

Donosimo ključne poruke:

O modernizaciji OS RH

Mediji su lansirali tezu o balističkim raketama koje vjerojatno niti neće biti nabavljene - zbog postojanja međunarodnih ugovora s 34 države potpisnice koje su definirale balističke rakete. Pozdravljam nabavu helikoptera tipa „Kiowa“ - taj postupak je pri kraju i uskoro se očekuje isporuka. Doprinijet će puno Oružanim snagama RH. Osim klasične vojne potrebe, mogu mnogo doprinijeti u smislu traganja i spašavanja, kao i dubinskog nadzora granica.

O suverenitetu

Unutar Oružanih snaga RH potrebne su reforme, a dio reformi je napuštanje tehnologije iz 60-ih godina prošlog stoljeća. Ova nabava je prvenstveno pitanje suvereniteta - Hrvatska će donijeti odluku u dogovoru sa svojim partnerima u NATO-u i EU. Srbija se mora suzdržati oko komentara oko internih stvari u Hrvatskoj.

O međudržavnim odnosima

Kad govorimo o ravnoteži snage između Srbije i Hrvatske, neće se ništa promijeniti. A za razliku od kolega uz Beogradu - koji se osjećaju prozvanim u Hrvatskoj diktirati trebamo li imati mimohod, na koji datum i trebamo li se naoružavati - nikome u Hrvatskoj zadnjih godina nije palo na pamet određivati koliko bi oni trebali imati zrakoplova, tenkova ili protuzrakoplovnih sustava.