(VIDEO) Na povratku iz Berlina, predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković ravno iz Zračne luke „Franjo Tuđman“ došao je u studio Dnevnika HTV-a u kojem je uživo govorio o svom posjetu Njemačkoj, ali i o aktualnim unutarnjim političkim pitanjima.

Izdvojili smo ključne poruke predsjednika Plenkovića:

O STRATEŠKOM PARTNERSTVU

Glavni fokus razgovora u Berlinu bili su odnosi Hrvatske i Njemačke, jednog od naših najvažnijih gospodarskih partnera, i ne samo gospodarskih. Potvrdili smo strateško partnerstvo - kvalitetnu suradnju na europskoj razini i u NATO-u.

O POMOĆI SUSJEDIMA NA EU PUTU

Zemlje jugoistočne Europe su od bitnog interesa za Njemačku. Sve te zemlje imaju europsku perspektivu, a od Hrvatske se očekuje da zahvaljujući svom recentnom iskustvu iz procesa pristupanja i političkom položaju bude ona država EU-a koja će im pomoći da u što skorije vrijeme te na što kvalitetniji i sustavniji način ispune kriterije za članstvo. Kriteriji su ključ, bez ispunjavanja kriterija u današnjem europskom kontekstu se može očekivati jako malo popusta prema bilo kojoj zemlji.

O IZAZOVIMA PRED BiH

Pred BiH su veliki reformski, administrativni i politički izazovi. Hrvatska joj nudi svoju pomoć, kao i do sada, pa i kroz sporazum o suradnji u europskim pitanjima. Načelno u BiH postoji želja da uđu u EU. Unatoč svemu, vodimo računa o tome da je bivši predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović ove godine podnio zahtjev za članstvo temeljem podrške sva tri konstitutivna naroda.

O MIRNOJ REINTEGRACIJI U UKRAJINI

Nisu me impresionirale kritike nakon posjeta Ukrajini - ni one iz Moskve, ni one s hrvatske političke scene. Doći u Kijev na 3. obljetnicu Majdana jasna je politička poruka - to je europska politika. Proces mirne integracije Hrvatskog podunavlja je jedinstven uspjeh - najuspješnija je to UN-ova misije na teritoriju Europe nakon 2. svjetskog rata i veliko iskustvo Hrvatske. Sporazum iz Minska i katalog mjera koje je Hrvatska provodila u procesu mirne reintegracije Podunavlja tako reći su istovjetni te je naša namjera pomoći Ukrajini da mirnim putem reintegrira svoj teritorij.

O PRIHVAĆANJU PRORAČUNU

Vjerujem da će Sabor prihvatiti proračun u ustavnom roku do četvrtka u ponoć. Fokus je na gospodarstvu, poduzetništvu, demografskim pitanjima, idemo s mjerama koje prate što smo obećali u kampanji. Povećat ćemo sredstva za obrambene snage, želimo razviti koncept domovinske sigurnosti, išli smo i prema braniteljima i njihovim pravima. Proračun je racionalan i kvalitetan te, ponavljam, vjerujem da će ga Sabor prihvatiti.

O PREGOVORIMA SA SINDIKATIMA

Žao mi je što danas nije postignut dogovor između Vlade i sindikata. Bili smo blizu. Mi smo, naravno, i dalje otvoreni za dijalog. Spremni smo predložiti cjelovito paketno rješenje, nastavljamo razgovore sa sindikatima.

O OREPIĆU & USTAVNOM SUDU

Odmah smo osobno razgovarali, čim sam vidio njegove izjave. Rekao sam mu da je takav način prebacivanja kolektivne krivnje i pozivanje na ostavke članove Ustavnog suda neprimjeren za člana Vlade. On, naravno, može imati privatno mišljenje i stav, ali kad je riječ o Vladi - to nije naša službena pozicija. Što se mene tiče, krećemo graditi partnerske odnose i s Ustavnim sudom. Ne, nije narušeno povjerenje između HDZ-a i Mosta - mi smo partneri.

O SIMBOLIMA TOTALITARNIH REŽIMA

Osnovali smo povjerenstvo za pitanje simbola totalitarnih režima jer kod postojećih zakonskih rješenja očito postoje neke praznine. Želim da se četvrt stoljeća poslije neovisnosti Hrvatske teme vezane uz 2. svjetski rat, zločine u poraću i totalitarne sustave pokušaju kanalizirati kroz pluralistički tip razgovora i dogovora u kojem bi sudjelovali i političari i povjesničari. Hrvatskoj u ovom trenutku trebaju iskustva drugih zemalja koje su na mnogo sustavniji i smireniji način nastojale provesti suočavanje s poviješću. Moj je cilj pokušati pronaći društveni konsenzus jer ovako kako je sada, težit ćemo podjelama u hrvatskom društvu. Nas zanima budućnost, a o prošlosti želimo istinu i jasno određenje.