Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u Poreču je s biskupom Draženom Kutlešom potpisao ugovor o darivanju pulske Vile Idole Porečkoj i Pulskoj biskupiji, u svrhu smještaja Biskupijskih ureda.

Identitet i hrvatske vrijednosti

U izjavi nakon čina potpisivanja, predsjednik Plenković zahvalio je mons. Kutleši i biskupu u miru mons. Ivanu Milovanu, ministru državne imovine dr. sc. Goranu Mariću i svima koji su pridonijeli da Vlada ispravno postupi te da darivanjem Vile razriješi problem koji je i Biskupiju i vjernike u Istri opterećivao već više od sedam desetljeća.

- Naša Crkva ovdje njeguje hrvatske vrijednosti, naš identitet, kulturu i baštinu, okuplja naše ljude. Darivanje je dobra poruka na tragu naše politike, a to ćemo učiniti i u ostalim sličnim situacijama kada državne institucije imaju širu zadaću aktiviranja državne imovine i stavljanja u funkciju brojnih nekretnina diljem Hrvatske.

Sjećanje na žrtve totalitarnih sustava

Napomenuo je da je ugovor potpisan upravo 23. kolovoza, na dan kada se prisjećamo žrtava svih totalitarnih i autoritarnih sustava.

- Ovaj smo važan spomendan već jutros obilježili polaganjem vijenaca na Mirogoju, u Maclju, Jasenovcu i na Golom Otoku, čime je poslana snažna, simbolična poruka i uoči sutrašnje svete mise koju će ovdje predvoditi kardinal Želimir Puljić u povodu 70. godišnjice stradanja blaženog Miroslava Bulešića, koji je bio žrtva svih triju totalitarnih sustava.

Ispravljena nepravda

Mons. Kutleša izrazio je zadovoljstvo što je Vlada prepoznala problem i ispravila veliku nepravdu.

- Vilu smo koristili sve do 1945. godine, i otad su, duže od 70 godina, moji predšasnici nastojali da Biskupija dobije urede u Puli u kojoj živi više od trećine njenih vjernika.

Ministar Goran Marić podsjetio je pak na riječi starozavjetnoga propovjednika da sve ima svoje vrijeme, i vrijeme oduzimanja i vrijeme vraćanja i darivanja. Izrazio je uvjerenje da današnja darovnica neće biti samo od materijalne koristi, nego da će u ovu sredinu donijeti i duhovnu svježinu.