"To su imenovanja isključivo po političkoj podobnosti, bez obzira tko imao kakvu kvalifikaciju i bez obzira kakav tko 'teret' nosio na leđima", kazala je Kosor u izjavi novinarima u središnjici HDZ-a komentirajući najavu, pa odustajanje vlade, da HNS-ovac Srećko Ferenčak bude član Nadzornog odbora Janafa.

Napomenuvši kako i u slučaju Ferenčaka vrijedi da je svatko nevin dok mu se to sudskom presudom ne dokaže, predsjednica HDZ-a istaknula je da to načelo nije Milanovića niti Željka Jovanovića spriječavalo da cijelu stranku, HDZ, proglase zločnačkom organizacijom.

"Tada načelo da je svatko nevin dok mu se pravomoćnom sudskom presudom ne dokaže krivnja za njih nije vrijedilo. Ali, u slučaju kada se radi o njihovim podobnicima tada to načelo treba vrijediti", rekla je Kosor dodavši kako to dokazuje da nova vlada ima apsolutno dvostruka mjerila prema svojima i drugima, što je problem.

"Problem je i u funkcioniranju pravne države. To je pravi problem oko kojega se treba upitati javnost, jer to se u konačnici može shvatiti kao pritisak na pravosuđe i sud", naglasila je.

Predsjednica HDZ-a smatra kako slučaj Ferenčak pokazuje kako je novoj vladi temeljni princip rada, korak naprijed - korak natrag, tj. nešto najave pa povuku, a što pokazuje, kako je ocijenila, da u njoj ne postoji harmonija kakvu žele prikazati javnosti.

Kosor je kazala kako se najavljenim Ferenčakovim imenovanjem, pa odustajanjem, pokazuje i koliko je bila loša Milanovićeva odluka da ukine načela koja je uvela HDZ-ova vlada - o imenovanju članova Uprave i Nadzornih odbora javnih poduzeća temeljem javnog natječaja.

"Javni natječaji su nešto što je europsko ponašanje svake vlade kod imenovanja članova Nadzornih odbora i Uprava javnih poduzeća zato što ljudi dolaze na temelju javnih natječaja gdje se propituju njihove reference, životopisi i kvalifikacije za određeni posao tj. njegovo nadziranje. To je dio nastojanja depolitiziranja upravljanja i depolitiziranja javnih poduzeća", rekla je Kosor.