Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković sudjelovao je na Svečanoj Sinjskoj alci u Vukovaru. Svečana Sinjska alka posvećena je Vukovaru i svim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, a u viteškoj igri natjecalo se ukupno 17 alkara. Prije početka Alke u dvorcu Eltz alkarski vojvoda Ante Vučić priredio je prijam za visoke dužnosnike. Oko pet tisuća gledatelja okupilo se kako bi bili dijelom ovog istaknutog događaja iz bogate riznice hrvatske nacionalne baštine. U Vukovar je danas došlo oko 20 tisuća ljudi.

Cjelokupni prihod u humanitarne svrhe

Ovo je, valja istaknuti, treći put da je održavanje Sinjske alke izmješteno izvan njezina grada Sinja od početka njezina postojanja. A cjelokupni prihod od prodaje ulaznica donirat će se u humanitarne svrhe. Svečana Sinjska Alka u Vukovaru održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Uz predsjednika Vlade bili su predsjednik Hrvatskog sabora (i glavni tajnik HDZ-a) Gordan Jandroković, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, ministar državne imovine Goran Marić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar rada i mirovinskoga sustava Tomislav Ćorić, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić te ministar turizma Gari Cappelli…

Budnice ulicama grada

Svečani program počeo je u zoru pucanjem mačkula na šetnici uz Dunav, dok je Gradska glazba Sinj u središtu grada svirala budnice. Nakon mise, uprava Viteškog alkarskog društva u pratnji vukovarskoga gradonačelnika Ivana Penave položila je vijence kod spomenika na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rata. Nakon toga odana je počast i na mjestima pogibije u Domovinskom ratu Sinjana Ivice Poljaka i Andrije Alčića.

Alkar Zorica slavodobnik

Tradicionalnim obraćanjem uoči početka prve trke, alkarski vojvoda Ante Vučić poručio je kako su alkari odabrali upravo Grad Heroj kako bi odali počast braniteljima toga grada i cijele Hrvatske.

S osvojenih osam punata, Ante Zorica slavodobitnik je svečane Sinjske alke. Danas mu je bilo 10. put da trči Alku. Istaknuo je kako je ponosan zbog toga što je osvojio vukovarsku alku u čast svim hrvatskim braniteljima.

PLENKOVIĆ ZA HRT: Vukovar je simbol hrvatske slobode!

Predsjednik Plenković u javljanju uživo za HTV iz Vukovara čestitao je slavodobitniku Anti Zorici te je naglasio iznimnu važnost alke u Vukovaru.

- Ovo je jedan spoj Dalmacije i Slavonije, Sinja i Vukovara - naše povijesti, tradicije i baštine. S mnogo simbolike - prije svega domoljublja, obrane Hrvatske i svega onoga što čini našu kulturu i tradiciju. Čestitam alkaru Anti Zorici - koji je četvrti put osvojio Sinjsku alku, ovu jedinstvenu u Vukovaru. Bio je sjajan.

Veliko slavonsko srce

Dodao je kako je Slavonija pokazala u gostoprimstvu veliko srce, a Sinjani su dali jedinstven poklon Gradu Heroju.

- Svi su zaista uživali, ne samo ovaj dan već i zadnjih nekoliko - otkad su naši prijatelji iz Viteškog alkarskog društva ovdje. Vukovar zrači, razgovarao sam s gradonačelnikom Ivanom Penavom - ponosan je. Ovo je jedinstven poklon Sinjana Vukovaru. Ali i jedno veliko slavonsko srce, jedno veliko gostoprimstvo Grada Heroja našim alkarima. Oduševljen sam, kao i svi koji su imali prigodu biti danas ovdje.

Novi zakon o pravima hrvatskih branitelja

Kako je naglasio predsjednik Plenković, Vukovar je simbol Domovinskog rata, a hrvatski branitelji podnijeli su najveći žrtvu za slobodnu Domovinu.

- Vukovar je simbol hrvatske slobode, Domovinskog rata i obrane Hrvatske. Predsjednica RH još je jednom ponovila koliko kontinuirano priznanja moramo davati svim hrvatskim braniteljima koji su svojim životima podnijeli najveći žrtvu za slobodnu, demokratsku Hrvatsku. Za sve nas je važno štititi Dignitet i dostojanstvo Domovinskog rata. Vlada RH i Hrvatski sabor će uskoro usvojiti novi zakon o pravima hrvatskih branitelja te poslati na tom tragu još jednu poruku.

http://vijesti.hrt.hr/386825/vukovar-spreman-za-sinjsku-alku