U povodu prerane smrti uglednoga riječkog liječnika, odlikovanog dragovoljca Domovinskog rata, predsjednika Zajednice udruga Domovinskog rata Primorsko-goranske županije i našega istaknutog člana dr. Zlatka Tomašića, predsjednika Zajednice branitelja HDZ-a „Gojko Šušak“ Primorsko-goranske županije, predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković uputio je izraze sućuti njegovoj obitelji i članovima stranke:

Poštovana obitelji,

cijenjene stranačke kolege,

u moje osobno ime i u ime Hrvatske demokratske zajednice primite izraze iskrene sućuti i najdubljeg pijeteta u povodu prerane smrti dr. Zlatka Tomašića.

Odlaskom dr. Tomašića, našeg Zlatka, Hrvatska je izgubila požrtvovnog humanista, predanog liječnika, istaknutog znanstvenika, nepokolebljivog domoljuba i odvažnog dragovoljca Domovinskog rata, a HDZ uvaženog člana i dobrog prijatelja.

Ni zatočeništvo u srpskim koncentracijskim logorima nije promijenilo našeg Zlatka - ostao je velik u svojoj dobroti i otvorenosti, ali i ustrajan u svojoj viziji bolje, pravednije Hrvatske i zaštite dostojanstva Domovinskog rata kao temelja na kojem je nastala suvremena hrvatska država. Kao predsjednik Zajednice branitelja HDZ-a „Gojko Šušak“ Primorsko-goranske županije i dužnosnik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata neumorno se zauzimao za prava svih svojih suboraca, hrvatskih branitelja, i za njihovo uključivanje u politički, društveni i gospodarski život.

Još uvijek u nevjerici zbog tužne vijesti, dr. Tomašiću ostajemo duboko zahvalni za sve što je učinio za Domovinu, hrvatske branitelje i našu stranku. 

Mr. sc. Andrej Plenković,

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske demokratske zajednice

DR. ZLATKO TOMAŠIĆ (1961. - 2016.)

U znak sjećanja na dr. Tomašića u cijelosti prenosimo i članak koji mu je posvećen u današnjem Novom listu:

Priznati i ugledni riječki liječnik dr. Zlatko Tomašić iznenada je u nedjelju preminuo u 56. godini života u svojoj rodnoj Rijeci.

Dr. Tomašić bio je suprug, otac troje djece, dječji kirurg u bolnici na Kantridi, dragovoljac Domovinskog rata, a preživio je zatočeništvo u srpskim koncentracijskim logorima i služio na prvim crtama bojišnice.

Vrhunski čovjek

Vijest o preranoj smrti dr. Zlatka Tomašića šokirala je sve njegove stranačke kolege u riječkom HDZ-u.

- Ostali smo šokirani kada smo čuli tu strašnu vijest u koju u početku nismo željeli vjerovati. Izražavam sućut njegovoj obitelji, prijateljima, suborcima. To je za nas i za sve nenadoknadiv gubitak. Napustio nas je vrhunski medicinski stručnjak, znanstvenik, čovjek koji je prije svega bio vrhunski čovjek i koji je nesebično doprinosio lokalnoj zajednici - izjavio je predsjednik riječkog HDZ-a Lucijan Vukelić. Dr. Tomašić na prošlim je parlamentarnim izborima bio na trećem mjestu HDZ-ove liste.

Dr. Zlatko Tomašić rođen je 8. kolovoza 1961. godine u Rijeci. Akademsko zvanje doktora medicine stekao je 3. srpnja 1987. godine. Stažirao je kao liječnik u KBC-u Rijeka 1988. godine. Stručni ispit za zvanje doktora medicine položio je 1989. godine. Bio je liječnik u ambulanti Novalja, DZ Pag tijekom 1989. godine, a kao liječnik je radio i u ambulanti u Ilirskoj Bistrici 1990. godine. Djelatnik je KBC-a Rijeka od 19. rujna 1992. godine. Godine 1997. položio je specijalistički ispit iz dječje kirurgije. Obranio je 2012. godine magistarski rad pod nazivom „Posebnosti koštanih prijeloma gornjeg ekstremiteta u djece“ iz znanstvenog područja Biomedicina i zdravstvo, znanstvenog polja Kliničke medicinske znanosti i znanstvene grane kirurgija. Bio je zamjenik predstojnika Klinike za dječju kirurgiju KBC-a u Rijeci.

Brojna odlikovanja

U političkom smislu bio je prepoznatljiv kao predstavnik braniteljske populacije. Predsjedao je Zajednicom branitelja „Gojko Šušak“ PGŽ-a. Bio je član Županijskog odbora HDZ-a i predsjedništva HDZ-a Primorsko-goranske županije, te je bio član središnjeg odbora Zajednice branitelja HDZ-a „Gojko Šušak“ Republike Hrvatske.

Dragovoljac je Domovinskog rata od lipnja 1991. do 30. lipnja 1996. godine. Odlikovan je najvišim odličjima Republike Hrvatske za doprinos na prvim borbenim linijama u elitnim postrojbama MUP-a RH, ZNG-a i HV-a, bio je čovjek koji je uvijek bio sa svojim suborcima u najtežim trenucima. Nije posustao ni kada je bio zatočen u srpskim koncentracijskim logorima jer se nakon svega vratio na prvu crtu bojišnice. Nakon oslobađanja bio je na ličkom ratištu, a kasnije je sudjelovao u organizaciji kriznog stožera Primorsko-goranske županije. Od prvog danja stvaranja ZNG-a, a kasnije HV-a, aktivno je sudjelovao u stvaranju saniteta HV-a i MUP-a RH do završetka Domovinskog rata kao načelnik sanitetske službe OZ-a Rijeka, kasnije Zbornog područja Gospić. Bio je koordinator civilnog zdravstva i časnik za vezu za potrebe ZP-a Gospić i specijalnih postrojba MUP-a, te voditelj mobilnih kirurško-anestezioloških ekipa.

Veliki domoljub

Od 1994. godine bio je član predsjedništva i dopredsjednik UHDDR-a grada Rijeke, te pročelnik povjerenstva za socijalnu skrb u toj udruzi, a od 1998. njen predsjednik, a zatim i predsjednik Zajednice UHDDR-a Primorsko-goranske županije. Od 2004. do prerane smrti bio je predsjednik Zajednice udruga Domovinskog rata Županije primorsko-goranske.

Svi njegovi stranački kolege ističu da je dr. Tomašić bio domoljub, humanist, izuzetno uspješan dječji kirurg, inicijator i sudionik većine projekata Zajednice udruga Domovinskog rata Primorsko-goranske županije.

O Zlatku Tomašiću je 2012. godine snimljen dokumentarni film iz serijala „Junaci Domovinskog rata“ koji je režirao Zdravko Fuček pod nazivom „Haliotis za ljubav“.