(VIDEO) Predsjednik HDZ-a i Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković dao je - nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a - u Središnjici naše stranke izjavu za mnogobrojne okupljene novinare.

Izjavu predsjednika Plenkovića - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O SJEDNICAMA

Rezimirali smo sva postignuća i aktivnosti. Glavna su tema bili odnosi i razgovori sa slovenskim premijerom Cerarom. Predsjedništvo je dalo potporu za sve aktivnosti Vlade koje su na tragu nalaženja rješenja prihvatljivog za obje strane po pitanju granice. Usvojili smo i godišnji plan rada za 2018. godinu. Glavni tajnik Jandroković podnio je izvješće o financijskoj situaciji stranke. HDZ će krajem lipnja, odnosno početkom srpnja riješiti sve financijske obaveze koje smo naslijedili kada sam preuzeo ulogu predsjednika stranke. U tom trenutku nikakvih starih obveza i potraživanja prema bilo kojem kreditu neće biti. Smatram da je to dobro i na tragu jedne racionalne politike i poslovanja stranke. S te strane me veseli i bezuvjetna ocjena revizije prije nekoliko dana, što su naravno svi pozdravili.

O SPORTU

Naša je Vlada povećala izdvajanja za hrvatski sport. Smatramo da je on izrazito bitan za naše društvo i za stvaranje pozitivne klime. Danas je Vlada donijela odluku da za 100 posto poveća nagrade našim vrhunskim sportašima za sva njihova postignuća. Želimo depolitizirati sport i učiniti to da svi savezi i klubovi doprinose jednoj pozitivnoj klimi u društvu.

O HRVATSKOM NOGOMETNOM SAVEZU

Kad je riječ o HNS-u, što sam već i rekao prije nekoliko tjedana, njihov je statut začahuren kada je riječ o mogućnostima kandidature. Praktički se skupljanjem potpisa sa razine županijskih saveza može onemogućiti kandidatura više od jednoga kandidata, što se u konačnici i dogodilo. Mislim da to nije zdravo, pogotovo kad se pokazalo da je bilo i drugih kandidata koji su imali ambicija. Mislim da bi jedna demokratska procedura s više kandidata bila zdrava za HNS. Vjerujem da će se Savez morati prozračiti u razdoblju koje je pred nama, što naravno ne znači da ne želimo sjajan uspjeh našoj reprezentaciji u Rusiji.

O NABAVI BORBENIH ZRAKOPLOVA

Zahvaljujem potpredsjedniku Vlade i ministru obrane Damiru Krstičeviću i njegovom timu. Oni su u proteklih 8 mjeseci vodili cijeli proces razgovora s onim zemljama koje su se uključile u ponudu za prodaju borbenih zrakoplova Hrvatskoj. Želimo da se te ponude još detaljno analiziraju, a onda ćemo zajedno u dogovoru s predsjednicom RH i članovima Vlade donositi konačne odluke.