(VIDEO) U dvorani Europskog doma u Zagrebu predstavljena je danas knjiga savjetnika predsjednika HDZ-a (i našeg kandidata u I. izbornoj jedinici) dr. sc. Davora Božinovića, punim nazivom: „Globalna sigurnost - sigurnosni izazovi u 21. stoljeću“.

Predstavljanju knjige, među ostalima, pribivali su glavni tajnik HDZ-a (i naš kandidat u II. izbornoj jedinici) Gordan Jandroković, politički tajnik HDZ-a (i naš kandidat u VII. izbornoj jedinici) Davor Ivo Stier, predsjednik Hrvatskog sabora (i naš kandidat u I. izbornoj jedinici) akademik Željko Reiner te brojni članovi naše stranke i kandidati na listama HDZ-a za Hrvatski sabor.

Uvodna riječ

Knjigu su - brojnim prisutnima - predstavili stručnjak za sigurnost (i recenzent knjige) prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila, stručnjak za informatičku sigurnost doc. dr. sc. Robert Kopal i politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier.

Teoretski i analitički prikaz konflikata

Dr. sc. Davor Božinović kroz svoju knjigu pokušava dati odgovor na probleme i dvojbe oko pojma i prakse međunarodnog upravljanja u aktualnoj eri globalizacije. U posebnom poglavlju daje se teoretski i analitički prikaz konflikata koji se vode oko dostupnih prirodnih resursa. Autor kroz posebna poglavlja stavlja fokus na neke od danas najvećih izazova međunarodnoj sigurnosti, poput terorizma, migracija, organiziranog kriminala, piratstva, profileracije oružja za masovno uništenje, sigurnosti okoliša i kibernetičke sigurnosti.

Dr. sc. Božinović govori o poukama za Hrvatsku, što možemo naučiti i kako odgovoriti na izazove i rizike o kojima je riječ u knjizi.