Cilj reforme su veće mirovine, održivost mirovinskog sustava i sprječavanje diskriminacije. Bez mirovinske reforme, građani koji od iduće godine idu u mirovinu imali bi 600 do 700 kuna manju mirovinu nego sadašnji umirovljenici! - poručio je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, član Središnjeg odbora HDZ-a, osvrnuvši se na današnji sindikalni prosvjed u Zagrebu. 

Neupitna isplata & rast mirovina

Građanima s najnižom mirovinom, njima oko 248.000, ovom će reformom od 1. srpnja mirovine automatski narasti za 3 posto, ne računajući povećanje od također oko 3 posto koje će imati uslijed usklađivanja - dodao je Pavić.

Sadašnjim umirovljenicima poručio je da ne moraju brinuti za isplatu mirovina i da je ona neupitna:

- One će u idućih godinu dana samo rasti. U dvije godine naše Vlade, predvođene predsjednikom Plenkovićem, mirovine su uslijed usklađivanja narasle 6,39 posto. A obećali smo rast od 5 posto u cijelom mandatu! I 2019. očekujemo sličan rast - oko 3 posto.

Pokušaji zavaravanja hrvatskih ljudi

Što se tiče samih prosvjeda, Pavić je naglasio da su oni demokratsko pravo i da ih Vlada itekako poštuje. Ali, organizatori nekim tvrdnjama pokušavaju zavarati hrvatske ljude:

- Želio bih umiriti građane i poručiti im da većina njih neće raditi do 67. godine života. Tko napuni 41 godinu staža, može ići u punu mirovinu i sa 60. To ponavljam jer sam na prosvjedu vidio i medicinske sestre, koje s 18 godina ulaze na tržište rada, pa će upravo one moći u mirovinu sa 60 godina života. To se odnosi i na, primjerice, naše građevinske radnike - na sve koji rano uđu na tržište rada.

Prema istom pravilu, diplomirani studenti koji se zaposle u 24. godini moći će u mirovinu sa 65 godina ako, naravno, imaju 41 godinu staža. Dakle, većina građana i dalje će ići u mirovinu sa 60 do 65 godina. Samo oni koji ne mogu ostvariti 41 godinu staža ići će sa 67 u mirovinu - dodatno je naglasio. I nastavio:

SDP-ovi priljepci

- Znakovit je bio broj SDP-ovaca na današnjem skupu, a znakovito je i da sindikati nisu prosvjedovali 2014. kada je upravo SDP-ova vlada donijela zakon da se ide sa 67 godina starosti u mirovinu. Ne znam je li razlog to što su se sindikati obojali SDP-ovom bojom ili to što je SDP u totalnom rasulu pa se eto, nesposoban sam organizirati neku akciju, prikrpao sindikatima. Nekako mi se čini da je ovo drugo u pitanju - da je SDP u rasulu.

Bernardić se očito ne snalazi u svojoj ulozi, što se vidi i po rejtingu i po broju zastupnika koji ga napuštaju. Njemu i sličnima Vlada jasno poručuje da cjelovitu mirovinsku reformu donosimo na boljitak hrvatskih građana i to upravo kako bi im mirovine bile veće, a sustav održiv - zaključio je ministar Pavić.