Svim izaslanicima (članovima) XVIII. Općeg sabora HDZ-a upućen je na raspravu i donošenje Prijedlog (novog) Statuta HDZ-a, koji je jednoglasno utvrđen na sjednici Središnjeg odbora HDZ-a održanoj 24. svibnja 2018. godine.

Prijedlog Statuta HDZ-a u cijelosti možete pročitati OVDJE.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/sredisnji-odbor-hdz-jednoglasno-prihvatio-nacrt-novog-statuta

Demokratizacija & modernizacija HDZ-a

Novim Statutom, kako je često isticao i sami predsjednik Plenković, podiže se razina unutarstranačke demokracije, a HDZ pozicionira kao europska stranka desnog centra, koja je spremna suočiti se sa svim suvremenim izazovima.

Između ostalog, reformiraju se i tijela stranke: dosadašnje Nacionalno vijeće i Središnji odbor objedinit će novo tijelo - Nacionalni odbor HDZ-a. Imat ćemo uži i širi sastav Predsjedništva HDZ-a, što će omogućiti još veću učinkovitost i brzinu rada. Predloženo je i da se izravno - dakle, od svih članica i članova HDZ-a - biraju predsjednik, zamjenik predsjednika i četiri potpredsjednika Stranke.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/novi-statut-otvorit-ce-put-pozicioniranju-hdz-kao-suvremene-europske-stranke

Unutarstranačko savjetovanje

Osim rasprava na sjednicama Predsjedništva, Nacionalnog vijeća i Središnjeg odbora HDZ-a, novi je Statut prošao i proces unutarstranačkog savjetovanja (01.03.2018. - 18.03.2018.) nakon što su svim županijskim, gradskim, područnim i općinskim organizacijama HDZ-a, svim koordinacijama HDZ-a u inozemstvu te Mladeži i svim zajednicama naše stranke bile upućene „Teze za izradu novog Statuta“.

- Pozvali smo sve članice i članove da se pojedinačno ili zajedno sa svojim stranačkim tijelima uključe u izjašnjavanje o predloženim smjernicama za izradu novog Statuta te da nam komentare dostave u pisanom obliku. Razmotrili smo sve prijedloge članstva i mnoge ugradili u završni prijedlog - istaknuo je u izjavi za hdz.hr Karlo Ressler, voditelj Radne skupine za izradu prijedloga novog Statuta HDZ-a.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/teze-za-novi-statut-upucene-na-savjetovanje-clanstvu-visi-demokratski-standardi-za

 

PrivitakVeličina
prijedlog_statuta_hdz-a.pdf288.93 KB