Prema dosadašnjoj kartiregionalnih potpora u Panonskoj Hrvatskoj kao zasebnoj NUTS2 regiji mogle su sedodjeljivati potpore gospodarstvu u iznosu do 50% prihvatljivih troškovaulaganja. Spajanjem Panonske Hrvatske sa Sjeverozapadnom Hrvatskom prosječniBDP po stanovniku raste te Vlada donosi novu mapu potpora i za KontinentalnuHrvatsku utvrđuje maksimalni intenzitet potpore u iznosu od 40%. To znači da semaksimalan iznos potpore koji se daje poduzetniku u Vukovaru, Osijeku iliSlavonskom Brodu izjednačava sa iznosom koji se daje poduzetniku u Zagrebu. Ovimpotezom Vlada u potpunosti izednačava Grad Zagreb koji ima GDP po glavistanovnika 17.500 eura s recimo Vukovarsko-srijemskom, Požeško-slavonskom iBrodsko-posavskom koje imaju GDP nešto iznad 5.000 eura po glavi stanovnika. Razlikese brišu, sad je to jedna regija i Vlada dopušta paradoks da u novim preslagivanjimagube manje razvijeni. Pametna Vlada bi preslagivanja radila da nitko ne gubiili ako već netko treba izgubiti onda da su to razvijeniji u odnosu na manjerazvijene. Slijepa Vlada daje obećanja (poput 5 regija, a završi na dvije),dramatizira i donosi odluke kojima manje razvijeni dodatno gube i zaostaju.

Umjesto da osmišljava iprovodi mjere kojima će manje razvijena područja učiniti atraktivnijima zaulaganje Vlada je sve izjednačila i Odlukom je oduzela prednost koja PanonskojHrvatskoj pripada.

Ovakvo postupanje Vladeu potpunoj je suprotnosti s principima Kohezijske politike Europske unije.Smisao i princip Kohezijske politike je da se čim više pomognu slabijerazvijene regije i da takvi prostori dobiju najveću razinu pomoći.

Hrvatska kao slabijerazvijena zemlja ovakav princip očekuje od Europske unije (kao uostalom i sveslabije razvijene zemlje članice – ispod 75% GDP-a EU 27) dok istodobno nijespremna isti princip prijemijeniti unutar svojih prostora.

Na što bi ličilaEuropska unija da postupa kao hrvatska Vlada -  da se ne pobrine da slabije razvijeni dobiju najvišenego izjednači najrazvijenije s najslabijima? Koji bi bio smisao takve unije?Što bi u takvoj uniji radile zemlje poput Hrvatske?