Na proljeće će Hrvatska biti domaćin vrlo važnog sastanka na vrhu Kina+16, koji je dio kineske politike „Jednog pojasa, jednog puta“, na kojem će sudjelovati kineski premijer i čelnici 16 srednjoeuropskih zemalja, i na kojem očekujemo više od dvije tisuće sudionika. Posjetit ću Kinu početkom studenog kako bismo zajednički pripremili i učvrstili suradnju uoči tog summita iduće godine! - najavio je predsjednik Andrej Plenković predstavljajući u Hrvatskom saboru Godišnje izvješće o radu Vlade RH.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/reformama-ekonomskim-postignucima-i-jacanjem-institucija-mijenjamo-hrvatsku-nabolje

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/dr-tudman-jos-je-1993-posjetio-kinu-prepoznavsi-njenu-globalnu-snagu-i-vaznost-nase

Delegacija provincije Hunan

Uoči posjeta predsjednika Vlade i HDZ-a Narodnoj Republici Kini, delegacija Kineske komunističke partije pod vodstvom Xie Jianhui, glavne tajnice Odbora provincije Hunan, sastala se u Središnjici HDZ-a s izaslanstvom naše stranke koje je predvodio politički tajnik HDZ-a (i ministar uprave) Lovro Kuščević.

Na sastanku su sudjelovali i savjetnik predsjednika Vlade RH i potpredsjednik Mladeži Europske pučke stranke Karlo Ressler te državna tajnica u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture dr. sc. Nikolina Brnjac.

„Jedan pojas, jedan put“

Istaknuto je da su odnosi između stranaka, ali i dviju država u okviru kineske inicijative „Jedan pojas, jedan put“, u uzlaznoj putanji u segmentima politike, gospodarstva i kulture.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/plenkovic-na-summitu-161-turizam-luke-i-infrastruktura-veliki-prostor-za-snazniju-suradnju

I kulturne razmjene označene su kao važan dio povezivanja između dviju stranaka. U tu svrhu, usuglašena je potreba produbljivanja suradnje između lokalnih stranačkih organizacija te zajednica mladeži i žena za dodatno približavanje kineskog i hrvatskog naroda i dviju država.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/u-kini-na-svjetskoj-konferenciji-politickih-stranaka-zajednicka-odgovornost-u

Zadovoljstvo intenziviranjem suradnje

Politički tajnik Kuščević zahvalio je na nedavno organiziranom studijskom posjetu desetero mladih članica i članova HDZ-a Kini, koje je predvodio Karlo Ressler, te je izrazio zadovoljstvo intenziviranjem suradnje na gospodarskom i političkom planu u zadnje dvije godine. Najavio je i daljnje produbljivanje odnosa u okviru inicijative „Jedan pojas, jedan put“, odnosno 16+1 summita koji se iduće godine, kako smo već naveli, prvi put održava u Hrvatskoj.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/studijski-posjet-mladih-hdz-ovaca-narodnoj-republici-kini-drugom-najvecem

PROVINCIJA SA 73 MILIJUNA STANOVNIKA

Provincija Hunan, smještena na jugoistoku središnje Kine, ima čak 73 milijuna stanovnika. Svjetski je poznata po proizvodnji baterija za električne automobile, a mnogi dijelovi za izgradnju Pelješkog mosta proizvest će se upravo u toj kineskoj provinciji.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/peljeski-most-sinteza-je-ideje-161

Prošle godine u "Day Day Up" na Hunan TV, jednoj od najgledanijih emisija u cijeloj Kini, predstavljena je Republika Hrvatska. Emisiju je pratilo više od 300 milijuna gledatelja, koji su imali priliku upoznati ljepote Dubrovnika i Zagreba, ali i Anu Rucner, Maksima Mrvicu, Miroslava Ćiru Blaževića, Jelenu Rozgu & Folklorni ansambl Linđo.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/zajednicko-uvjerenje-u-daljnji-rast-broja-kineskih-turista-te-vecu-trgovinsku