U razgovoru koji je tijekom nedavnog posjeta Bruxellesu da za austrijski dnevni list Kurier, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković istaknuo je da je Hrvatska otvorena za želje svih država jugoistočne Europe koje žele pristupiti Europskoj uniji, ali uz uvjet da ispune potrebne kriterije:

Otvoreni za proširenje

- Zadovoljan sam što je EU sada, s novom strategijom, otvorenija kad je u pitanju proširenje. Godina 2025. samo je okvirni datum mogućeg ulaska nekih zemalja u EU, ali je i to bolje nego nikakav datum. Hrvatska ima najsvježija iskustva s procesom ulaska te je spremna svoja znanja podijeliti s drugima, ali, ponavljam, sve zemlje moraju ispuniti kriterije za članstvo.

Pritom je Plenković izdvojio važnost potpore europskom putu Bosne i Hercegovine:

- Za nas je BiH prioritet. Postoji povijesna odgovornost i mi želimo pomoći!

Povijesni teret agresije na Hrvatsku

U svezi sa suradnjom sa Srbijom, podsjetio je da je Hrvatska 4. po redu ulagač u Srbiju te naglasio da je krajnje vrijeme da se riješe problemi koji prate odnose dviju zemalja zadnjih 25 godina:

- Povijesni teret još je uvijek velik. Činjenica da je Hrvatska bila žrtva velikosrpske agresije Miloševićeva režima znatno je usporila naš put u EU. Da nije bilo rata, vjerojatno bismo već 2004. postali članicom EU-a. To je generacije Hrvata spriječilo da sustignu zapadnu Europu.

Ne treba dramatizirati

Bilateralni hrvatsko-slovenski granični spor ocijenio je kao ozbiljan, ali da ga ne treba dramatizirati:

- Mi smo mnogo bliži pronalasku rješenja tog problema nego što se čini.

Na kraju razgovora, Plenković je najavio da će Hrvatska do kraja sljedeće godine ispuniti sve kriterije za ulazak u Schengensku zonu.