(VIDEO) Predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković - nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a u Središnjici naše stranke - dao je izjavu za brojne okupljene novinare.

Izjavu predsjednika Plenkovića - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O SJEDNICI STRANAČKIH TIJELA

Sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a bila je posvećena aktualnim temama i pripremi za novo zasjedanje Hrvatskog sabora. U srijedu će biti aktualno prijepodne, nakon toga Godišnje izvješće o radu Europskog vijeća. Sve smo teme stavili na stol. Ozračje je vrlo pozitivno. Kolegice i kolege su željni novih izazova i političkog angažmana. Izglasali smo nove predsjednike naših stranačkih stručnih odbora, koji će uskoro formirati svoje timove te se sastati s vodstvom stranke. Odbori će biti podrška radu naše Vlade.

O OBLJETNICI MEĐUNARODNOG PRIZNANJA RH

Čestitam 26. obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i, isto tako, važnu obljetnicu okončanja procesa mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja. UNTAES je bio najuspješnija UN-ova mirovna operacija. Hrvatska je zaokružila teritorijalnu cjelovitost te pokazala kako bez žrtava i vojne operacije ima potrebnu odvažnost i mudrost - uz potporu međunarodne zajednice - integrirati svoj teritorij. Sve to možemo zahvaliti državničkoj mudrosti prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, žrtvi hrvatskih branitelja i tada već stasaloj hrvatskoj diplomaciji.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/ponosni-na-dosadasnja-postignuca-nastavljamo-s-reformama-za-bolju-hrvatsku

O SNAZI & STABILNOSTI STRANKE

Nikakvih „potresa“ u HDZ-u nije bilo. Oni su daleko više prisutni u komentarima, nego što postoje u samoj stranci. Rasprava je otvorena i demokratska te smo vrlo jasno donijeli određene odluke. Ako se referirate na Županijski odbor HDZ-a Ličko-senjske županije, on je raspušten. Imamo povjerenika koji će u odgovarajućem roku pripremiti izbore. Očekujem da HDZ u Ličko-senjskoj županiji bude snažniji nego što je bio. To i jest osnovni cilj. Ne vidim ništa „dramatično“.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-konsenzualna-odluka-predsjednistva-i-nacionalnog-vijeca-raspusten-licko

Slično je i s Županijskim odborom HDZ-a Požeško-slavonske županije. Župan Alojz Tomašević nije, nažalost, prihvatio sugestiju Nacionalnog vijeća i Predsjedništva HDZ-a o ostavci na dužnost. Stoga je stranka prošlog tjedna donijela prijedlog o njegovome bezuvjetnom isključenju, a Visoki časni sud je takvu odluku i donio. Donosimo vrlo jasne odluke, pa i poruke članstvu stranke.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/predsjednistvo-hdz-predlozilo-bezuvjetno-iskljucenje-alojza-tomasevica

O SUFICITU & RASTU KREDITNOG REJTINGA

Prošli je tjedan bio sjajan. Dobili smo informacije o suficitu državnog proračuna, dobili smo izvrsnu vijest iz svjetski renomirane agencije Fitch - podigla je Hrvatskoj kreditni rejting za jedan stupanj.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/povecanje-kreditnog-rejtinga-jos-jedna-snazna-potvrda-rada-nase-vlade-nastavljamo

A što se tiče ministrice Nade Murganić, žao mi je zbog njezine nespretne izjave - koju je i sama pojasnila. Što se tiče župana Alojza Tomaševića, ponavljam, donijeta je jedina moguća odluka. A što se tiče Ličko-senjske županije, reagirali smo promptno - unutar 24 sata.

O IZBORNOM ZAKONU U BIH

Naš je ključni cilj potpora Bosni i Hercegovini u njenim reformskim naporima na europskom putu. Naši stručnjaci pomažu BiH da odgovori na upitnik Europske komisije - koji je preduvjet svih daljnjih odluka o njenom približavanju Europskoj uniji. Što se tiče Izbornog zakona, voljeli bismo da se promijeni kako bi jamčio legitimno zastupanje svih konstitutivnih naroda u Predsjedništvu BiH i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Dobro je da predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović ide u BiH kako bi poslala jasne poruke prijateljstva, ali i interesa za ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda. Ona će to sigurno i učiniti.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/plenkovic-covic-pozivamo-sve-hrvate-s-dvojnim-drzavljanstvom-da-sudjeluju-na

O GRANICI SA SRBIJOM

Naša je pozicija što se tiče granice vrlo jasna - stanje od 25. lipnja 1991. plus katastarske granice. Hrvatska je spremna da diplomatska povjerenstva, prije svega predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova, nastave razgovore sa svojim kolegama u Srbiji. Razgovori su se vodili različitim intenzitetom prošlih 20-ak godina, a s naše je strane sve pripravno za nastavak dijaloga. Inzistirat ćemo na poštivanju hrvatskog teritorija i zaštiti naših nacionalnih interesa.