Pupnat, Korčula, Dubrovačko-neretvanska županija. To naselje, koje administrativno spada pod grad Korčulu, jedno je od najstarijih na otoku: o njegovoj drevnosti svjedoče tzv. ilirske gomile još od drugog tisućljeća prije Krista. I Rimljani su ostavili traga: mjesto je i dobilo naziv po latinskoj riječi pampinata - predio zasađen vinovom lozom. Ostatak pupnatske povijesti ispisat će Hrvati, bez obzira pod kojom državnom zajednicom živjeli.

Oduvijek poznat po dobrome domaćem vinu i maslinama, borovoj šumi i krasnoj, možda i najljepšoj korčulanskoj uvali, Pupnat se danas ponosi i svojom kumpanjijom, viteškom udrugom, te njenim plesom od boja - spomenom na narodnu vojsku kojom su Hrvati branili mjesto od tuđinaca, osvajača i gusara. Radinost, ponositost, poštovanje tradicije, domoljublje i bogobojaznost - takvi su vam Pupnaćani.

Župna crkva, posvećena Gospi od sniga, sagrađena je još 1393. godine. U njoj se čuvaju posmrtni ostaci Sluge Božjeg Marka Tvrdeića, franjevca iz 18. stoljeća, štovanog u puku kao sveca; na njegov je zagovor, kaže predaja, 28 mještana čudesno ozdravilo. U Pupnatu je rođen i don Pavao Poša, dugogodišnji rektor dubrovačke katedrale. Premda mučen u komunističkom režimu, nijednom nije pokleknuo; nijednom nije zanijekao svoj kršćanski i nacionalni identitet.

Ni Pupnaćani nijednom nisu pokleknuli. Od samog stvaranja hrvatske države priklonili su se, dosljedno i ustrajno, viziji dr. Franje Tuđmana. Kojemu su u znak zahvale na trgu ispred crkve postavili spomen ploču. Tik uz onu posvećenu kralju Tomislavu. Na svim izborima dosad, svima do jednog, pobijedio je HDZ. Na nedavnima lokalnima stranka je dobila 85%!

Na dan mjesta 5. kolovoza istodobno se slavi i blagdan Gospe od sniga, i dan Kumpanjije, i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. Ponovimo: vjera, tradicija, domoljublje. No Pupnat nikad dosad nije bio posjetio nijedan predsjednik HDZ-a. Nikad - do jučer.

Tomislav Karamarko - kojeg su pratili predsjednik županijskog HDZ-a Branko Bačić i novi korčulanski gradonačelnik Vinko Kapelina - čestitao je domaćinima, članovima Temeljnog ogranka, na predanom radu te na rekordnome izbornom rezultatu. Razloga za zadovoljstvo zbilja je na pretek: stranka ne samo što je suvereno zadržala vlast u županiji, nego je i nakon dugih 12 godina pobijedila u gradu Korčuli! Smijenila SDP! Bačić:

 - Polučili smo, uz pomoć predsjednika Karamarka, uistinu sjajne rezultate. I na primjeru Korčule pokazalo se koliko je ispravna njegova orijentacija na terenski rad. Iz dana u dana neumorno obilazi ogranke, razrješava dvojbe, pomaže, potiče, rasplamsava energiju… Taj mukotrpni, često nevidljivi rad morao se oploditi: pobijedili smo na europskim i lokalnim izborima, a pobijedit ćemo i na parlamentarnima! Prijevremenima, vjerujemo.

Karamarko je, naime, bio posjetio Korčulu i prije - 25. kolovoza 2012. i 24. svibnja ove godine. Unatoč nadmenim kritikama SDP-ovskih medija, koji politiku očito doživljavaju kao salonsko zvanje, uporno je pohodio županije, gradove, općine, mjesne odbore… Obišao je cijelu Lijepu našu, družeći se s - kako ih elitisti nazivaju - malim, običnim ljudima. Bio je ondje gdje je najvažnije - među narodom. Još prošlog ljeta, siguran u snagu obnovljenog HDZ-a, najavio je pobjedu. Ovog pak proljeća, nakon što su najave i ostvarene, lapidarno je izjavio: Bolji smo i pobijedili smo. O tim je posjetima izvijestio najutjecajniji otočki portal:

http://ikorcula.net/18035-tomislav-karamarko-posjetio-korculanski-hdz/

http://ikorcula.net/22390-tomislav-karamarko-u-korculi/