(VIDEO) Predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković dao je - nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a u Središnjici naše stranke - izjavu za brojne okupljene novinare.

Izjavu predsjednika Plenkovića - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O SJEDNICI STRANAČKIH TIJELA

Nakon konzultacija, odlučili smo predložiti Hrvatskom saboru imenovanje Darka Horvata za novog ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta. Također je predloženo da ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, uz tu bi funkciju, preuzme i dužnost potpredsjednika Vlade, zaduženog za koordiniranje svih gospodarskih resora te strukturnih reformi. Već ovog tjedna bi Hrvatski sabor trebao glasovati o novom ministru i novom potpredsjedniku Vlade. Razgovarali smo i o pripremama za Izvještajni sabor HDZ-a koji će se održati u subotu.

O NOVOM STATUTU

Na sjednici smo, također, još jednom prošli Statut HDZ-a. Jednoglasno je utvrđeno da je njegov nacrt, nakon što je u tekst uvršteno nekoliko sugestija s našega Središnjeg odbora, prihvatljiv svim članovima Nacionalnog vijeća i Predsjedništva HDZ-a. Očekujemo još jednu raspravu na Središnjem odboru u četvrtak. Potom - raspravu i usvajanje novog, modernog Statuta na Izvještajnom saboru HDZ-a.

O IZVJEŠTAJNOM SABORU HDZ-a

Očekujemo veliki skup HDZ-a. Doći će i naši prijatelji iz inozemstva: predsjednik Kluba EPP-a u Europskom parlamentu Manfred Weber, predsjedavajući Europskog vijeća i predsjednik Vlade Bugarske Boyko Borissov i prof. dr. sc. Dragan Čović, član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH. Na sjednici smo imali vrlo pozitivnu, unisonu potporu za sve odluke i dokumente koje smo pripremili.

O SNIMANJU PREDIZBORNOG VIDEOSPOTA

Točno je - na inicijativu agencije koja nam je tada vodila zakup medijskoga prostora i produkciju snimili smo dio jednog od naših dva predizborna spota u uredu g. Šavorića. Ali nije to bila jedina lokacija, snimali smo i na Baldekinu u Šibeniku, u Karlovcu, Slavoniji, Dalmaciji... U „miksu aktivnosti“ koje smo snimali ta je lokacija bila posve slučajna.

Što se tiče odnosa s g. Šavorićem, mi smo približno ista generacija, išli smo u istu srednju školu, tu u Križanićevoj ulici, potom i na fakultet. Znamo se iz tog vremena, ali on je mlađi od mene godinu dana i nismo bliski prijatelji. Kao stručnjak koji se bavi korporativnim, stečajnim i predstečajnim te trgovačkim pravom, bio je jedan od pravnika koji je pozvan pomoći na zahtjev financijskih i ekonomskih eksperata. Mislim da je tome pristupio u dobroj volji - nema tu nikakve posebne poveznice ili nečega što bi se dodatno trebalo objasniti. Želio je pomoći svojim stručnim znanjem. Budući da je ugledni odvjetnik, siguran sam da je pazio na svoj angažman.

Ja osobno nisam nikoga zvao u tu stručnu skupinu, a Most je delegirao dva predstavnika. Važan je detalj da je to bila rana faza procesa kada smo htjeli - uz ekonomsku i financijsku analizu - vidjeti i pravne posljedice eventualnog stečaja kompanije te niza nekontroliranih stečajeva tvrtki u sastavu Agrokora. S te strane, svako mišljenje nekoga tko je u struci priznat i ima iskustva u ovakvim situacijama bilo je dobrodošlo.

O UVJETIMA DONOŠENJA ZAKONA O IZVANREDNOJ UPRAVI

Minimalna vremenska procedura za pripremu zakona inače je šest mjeseci. Mi tih šest mjeseci nismo imali, već svega nekoliko tjedana. Vidim da se kompletno zaboravlja optika: blokada računa Agrokora, ono što su radili neki dobavljači, Porezna uprava, kriza koja je nastupala… U danim smo okolnostima, u dobroj vjeri, uključivši sve involvirane, nastojali učiniti maksimalno dobro. Uvjeren sam da će cijeli proces završiti nagodbom u zakonskom roku te da će ukupni efekti biti pozitivni.

O UNUTARSTRANAČKOJ DEMOKRACIJI

Demokratska smo stranka, svatko može izraziti stajališta. Ako je nešto otvoreno, otkad sam predsjednik HDZ-a, onda su to rasprave. I na Predsjedništvu, i na Nacionalnom vijeću, i na Središnjem odboru, i Klubu zastupnika… Tako će biti i na Općem saboru HDZ-a. Gajimo demokratsku kulturu.

O SASTANKU S PREDSJEDNICOM RH

Vidjeli smo se sinoć. Razgovarali smo o brojnim temama, dogovorili smo i sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost u ponedjeljak ujutro. Imat ćemo nekoliko tema i raspraviti sve ono važno za hrvatsku nacionalnu sigurnost.