Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković obišao je „3. maj“ u Rijeci, gdje se sastao s predstavnicima radnika, sindikata i Uprave tog brodogradilišta te novoimenovanom Upravom Uljanik Grupe.

Održivi program restrukturiranja

U izjavi za medije, Plenković je izdvojio da je na sastanku razmotreno sve što nova Uprava poduzima kako bi pronašla način da se nastavi s izradom održivog programa restrukturiranja cijele Grupe.

- Razumjeli smo i određene nedoumice u smislu svrhovitosti ostanka Uljanika i „3. maja“ zajedno u Grupi.

Podsjetio je da je Vlada učinila sve da kroz sanacijski program i jamstva koja je dala početkom siječnja omogući proces izrade plana restrukturiranja i funkcioniranje cijele kompanije.

- To prevedeno znači da smo osigurali plaće za sve zaposlenike Uljanika i „3. maja“ u ovoj godini - pojasnio je Plenković, podsjetivši i na Vladin angažman za plaće isplaćene za srpanj i kolovoz, ali i na mogućnost za isplatu još tri minimalne plaće putem Agencije za isplatu radničkih tražbina. 

Potencijalni investitori

Predsjednik Plenković kazao je da Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta razgovara sa zainteresiranim potencijalnim partnerima i investitorima u ova dva brodogradilišta.

- Vladi je cilj naći jedno održivo rješenje koje će u budućnosti omogućiti objema kompanijama da funkcioniraju na tržišnoj osnovi. Shvaćamo konkretni gospodarski značaj Uljanika i „3. maja“ za Pulu, Rijeku, Istarsku i Primorsko-goransku županiju, kao i važnost hrvatske brodogradnje u smislu proizvodnje, izvoza i ukupnih pokazatelja naših gospodarskih aktivnosti.

Plenković je naglasio da se sve ovo vrijeme traži rješenje za oba brodogradilišta, ocijenivši dobrima razgovore koji su uspostavljeni s nizom potencijalnih aktera. Budući da je riječ o osjetljivim razgovorima, nije želio iznositi detalje.

Na tržišnim osnovama

Upitan razmišlja li država da u prijelaznom razdoblju uđe u Uljanik Grupu, Plenković je podsjetio da se na Vladi sredinom listopada našlo izvješće o izloženosti države u pogledu jamstava, koja ukupno iznose 4,2 milijarde kuna.

- Država je „unutra“, kako god krenemo, i u varijanti programa restrukturiranja i kroz državne potpore, a i kroz izloženost.

Na pitanje hoće li se u konačnici „3. maj“ i Uljanik odvojiti, predsjednik Plenković je napomenuo da je to u ovom trenutku teško reći. Ponovio je da je Vladi u interesu održivost kompanija.

- Razumijem optiku Rijeke, kao i optiku Pule, ali bitno je da kompanija funkcionira na tržišnim osnovama.

Na kraju je poručio da Vlada čini sve što može onim mehanizmima koji su joj na temelju zakonskih propisa na raspolaganju.

Postoji interes više aktera

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat potvrdio je da za Uljanik Grupu i „3. maj“ postoji interes više aktera, ali nije htio govoriti o kome je riječ dok službene ponude ne budu na stolu.

- Intenzivno se razgovora i pregovara. Četiri partnera su vrlo zainteresirana, i samo za „3. maj“ i za cijelu Uljanik Grupu. O detaljima ćemo govoriti kada nam vjerodostojna pisma namjere dođu na stol.

Današnji je razgovor ocijenio konstruktivnim, dodajući da je jedno jedino rješenje moguće.

- A to je opstojnost brodogradnje i u Rijeci i u Puli u drugačijem modalitetu, u održivoj formi, tako da se na brodovima ne gubi, već da se zaradom daje doprinos i izvozu i industrijskoj proizvodnji. 

To je izvedivo, zaključio je Horvat, koji je u „3. maju“ već drugi put u zadnjih mjesec dana.